PROEFNOTITIE

Idea Bacco is het resultaat van wijnmaken op intuïtie en vakmanschap, in plaats van met het regelementenboek van het Consortio in de hand. Vicentini vond dat zijn zijn wijnen geen baat hadden bij een drogingsperiode van drie maanden zoals de regelgeving van Amarone voorschrijft. Na twee maanden is de balans tussen concentratie en sappigheid volgens Vicentini optimaal en dus kiest hij ervoor om eerder te persen. Hiermee wordt dus bewust gekozen om de titel “Amarone” te laten varen en wordt volop ingezet op de kwaliteit van het eindresultaat. En dat mag er zijn! Amarone maar dan bomvol levensvreugde en frisheid. Pittig en zacht kruidig. Rijp fruit en slanke zuren. Een ware comfortwijn.

Vicentini Agostino | Valpolicella Superiore “Idea Bacco” 2017

 35,25

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Type
Alcoholpercentage
Volume

Vicentini Agostino | Valpolicella Superiore “Idea Bacco” 2017

PROEFNOTITIE

Idea Bacco is het resultaat van wijnmaken op intuïtie en vakmanschap, in plaats van met het regelementenboek van het Consortio in de hand. Vicentini vond dat zijn zijn wijnen geen baat hadden bij een drogingsperiode van drie maanden zoals de regelgeving van Amarone voorschrijft. Na twee maanden is de balans tussen concentratie en sappigheid volgens Vicentini optimaal en dus kiest hij ervoor om eerder te persen. Hiermee wordt dus bewust gekozen om de titel “Amarone” te laten varen en wordt volop ingezet op de kwaliteit van het eindresultaat. En dat mag er zijn! Amarone maar dan bomvol levensvreugde en frisheid. Pittig en zacht kruidig. Rijp fruit en slanke zuren. Een ware comfortwijn.

 35,25

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Type
Alcoholpercentage
Volume

AGOSTINO VICENTINI

Agostino Vicentini heeft wijngaarden op twee verschillende plekken. Deels in het lagergelegen Colognola ai Colli, waar de Soave gaarden in het dal staan, of eigenlijk op de rand van een uitgedoofde vulkaan. Wat het terroir een rijke mineraliteit en eigenheid meegeeft. In Cazzano di Tramigna ten noord-oosten van Colognola waar de gaarden op 600 meter hoogte liggen vinden we de Valpolicella gaarden. Daar bestaat de bodem vooral uit stenen van calcaire origine.

Agostino Vicentini maakt wijn van Garganega en Trebbiano di Soave voor het wit en voor de Valpolicella gebruiken ze Corvina, Corvinone en Rondinella. De wijn wordt hier zonder poespas gemaakt. Alles gaat vooral op staal en er wordt ook voor het rood nauwelijks hout gebruikt. Matteo is zelfs van plan om het houtgebruik bijna helemaal uit te bannen.

De wijnen vallen op door hun enorme intensiteit, niet doordat ze dik en breed zijn, maar diep en krachtig in smaak. Lengte en elegantie zijn de sleutelwoorden.

Lees het hele verhaal achter Agostino Vicentini

VENETO

De wijnregio Veneto, gelegen in Noord Italië, tussen het Gardameer en de Adriatische zee kan je grofweg in vier stukken verdelen. Op de uitlopers van de Alpen, waar het nog relatief koel is ligt de Soave regio, beroemd om zijn witte wijnen gemaakt van voornamelijk Garganega. Noord-Oostelijk daarvan, in de heuvels bij Valdobbiadene ligt het prosecco gebied waar de spumante wijnen vandaan komen. Waar de uitlopers van de Alpen overgaan in de Po-vlakte vind je voornamelijk rode wijnen in het Valpolicella gebied. En dan zijn er nog twee heuvelgebieden die oprijzen uit de Po-vlakte. De Colli Berici en de Colli Euganei.

Lees nu alles over de uiteenlopende gebieden van Veneto

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN AGOSTINO VICENTINI

Gun jezelf spannende wijn uit Italië