Grignolino is een zeer obscuur druifje dat groeit in de heuvels van Monferrato, ten oosten van Asti. Obscuur, omdat er maar weinig wijnmakers zijn die het moeilijke druifje kunnen doen schitteren. Vicara heeft de druif uitgespeeld. In de neus verleidelijke rozenbottels, frisse frambozen, geurige viooltjes, terracotta. In de mond wordt duidelijk waar de crux zit: de Grignolino druif heeft relatief veel zaadjes in de druif waardoor de tannines snel doorslaan en de wijn hard wordt. Niet bij Vicara. De structuur biedt hier juist een solide basis om het verfijnde fruit te laten schitteren. Als dit al kan in een regenachtig jaar…
Proefnotitie De Grote Hamersma
“Opwindende, onalledaagse wijn van een druif die volgens oude geschriften teruggaat tot 7 november 1249. Op die datum werd in de boekhouding van de kerk in Casale Monferrato genoteerd dat ene Gugliemo Crova een stuk land werd toegewezen waarop hij slechts deze strikt lokale druif op mocht aanplanten. En niet omdat ie vieze wijn gaf. Aldus geschiedde en bijna achthonderd jaar later gebeurt dat nog steeds.
Echter, er zijn maar weinig wijnmakers die met ‘m uit de voeten kunnen: het is een druif met veel pitjes die maar al te vaak de tannines te veel pit geven. Vicara heeft ‘m weten te temmen en de druif louter frambozen, rozenbottels, kleine kersen en ‘m voor een Piemontees een hoge doordrinkfactor weten te ontfutselen.”