PROEFNOTITIE

Grignolino is een zeer obscuur druifje dat groeit in de heuvels van Monferrato, ten oosten van Asti. Obscuur, omdat er maar weinig wijnmakers zijn die het moeilijke druifje kunnen doen schitteren. Vicara heeft de druif uitgespeeld. In de neus verleidelijke rozenbottels, frisse frambozen, geurige viooltjes, terracotta. In de mond wordt duidelijk waar de crux zit: de Grignolino druif heeft relatief veel zaadjes in de druif waardoor de tannines snel doorslaan en de wijn hard wordt. Niet bij Vicara. De structuur biedt hier juist een solide basis om het verfijnde fruit te laten schitteren. Als dit al kan in een regenachtig jaar…

Proefnotitie De Grote Hamersma

“Opwindende, onalledaagse wijn van een druif die volgens oude geschriften teruggaat tot 7 november 1249. Op die datum werd in de boekhouding van de kerk in Casale Monferrato genoteerd dat ene Gugliemo Crova een stuk land werd toegewezen waarop hij slechts deze strikt lokale druif op mocht aanplanten. En niet omdat ie vieze wijn gaf. Aldus geschiedde en bijna achthonderd jaar later gebeurt dat nog steeds.

Echter, er zijn maar weinig wijnmakers die met ‘m uit de voeten kunnen: het is een druif met veel pitjes die maar al te vaak de tannines te veel pit geven. Vicara heeft ‘m weten te temmen en de druif louter frambozen, rozenbottels, kleine kersen en ‘m voor een Piemontees een hoge doordrinkfactor weten te ontfutselen.”

Vicara | Grignolino Monferrato “.G” 2020

 21,05

Wijnproducent
Jaargang
Druivenras
Type
Wijnregio
Volume
Onderscheiding

Vicara | Grignolino Monferrato “.G” 2020

PROEFNOTITIE

Grignolino is een zeer obscuur druifje dat groeit in de heuvels van Monferrato, ten oosten van Asti. Obscuur, omdat er maar weinig wijnmakers zijn die het moeilijke druifje kunnen doen schitteren. Vicara heeft de druif uitgespeeld. In de neus verleidelijke rozenbottels, frisse frambozen, geurige viooltjes, terracotta. In de mond wordt duidelijk waar de crux zit: de Grignolino druif heeft relatief veel zaadjes in de druif waardoor de tannines snel doorslaan en de wijn hard wordt. Niet bij Vicara. De structuur biedt hier juist een solide basis om het verfijnde fruit te laten schitteren. Als dit al kan in een regenachtig jaar…

Proefnotitie De Grote Hamersma

“Opwindende, onalledaagse wijn van een druif die volgens oude geschriften teruggaat tot 7 november 1249. Op die datum werd in de boekhouding van de kerk in Casale Monferrato genoteerd dat ene Gugliemo Crova een stuk land werd toegewezen waarop hij slechts deze strikt lokale druif op mocht aanplanten. En niet omdat ie vieze wijn gaf. Aldus geschiedde en bijna achthonderd jaar later gebeurt dat nog steeds.

Echter, er zijn maar weinig wijnmakers die met ‘m uit de voeten kunnen: het is een druif met veel pitjes die maar al te vaak de tannines te veel pit geven. Vicara heeft ‘m weten te temmen en de druif louter frambozen, rozenbottels, kleine kersen en ‘m voor een Piemontees een hoge doordrinkfactor weten te ontfutselen.”

 21,05

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Druivenras
Type
Wijnregio
Volume
Onderscheiding

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

Gun jezelf spannende wijn uit Italië