PROEFNOTITIE

New kids on the block Francesca en Federico Vallone bonzen elk jaar weer een beetje harder op de deur van de Brunello top. Ten zuiden van Montalcino stuwen de mineraalrijke, vulkanische bodems met zuiderlijke expositie de Sangiovese druif naar grote hoogte. Wulps, voluptueus en veel fruit, maar daaronder gromt zachtjes de aardse oerkracht van Toscane.

Proefnotitie De Grote Hamersma

“Francesca en Federico Vallone. Met het jaar gaan ze betere wijn maken. Zelfs in het o zo hete 2017. Toch nergens gekookt fruit, nergens lompig of zompig, nergens laf zoet. Wel 15 procent. Maar dat staat een afgewogen, uitgebalanceerde rosso niet in de weg.

Wat een fijnigheden allemaal. Degradeert vele brunello’s tot pocherige schreeuwlelijkerds, fletse bleekneusjes of volstrekte miskleunen. Zelfverzekerd rood fruit, een bessen-en-kersenverbond, fors cassis, cool gepresenteerd. Paddenstoelenleer, de zuren als van de mooiste balsamico, en ‘sta eens even stil bij het werk aan de weg tannines’.”

Terre Nere | Brunello di Montalcino 2017

 57,60

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Onderscheiding

Terre Nere | Brunello di Montalcino 2017

PROEFNOTITIE

New kids on the block Francesca en Federico Vallone bonzen elk jaar weer een beetje harder op de deur van de Brunello top. Ten zuiden van Montalcino stuwen de mineraalrijke, vulkanische bodems met zuiderlijke expositie de Sangiovese druif naar grote hoogte. Wulps, voluptueus en veel fruit, maar daaronder gromt zachtjes de aardse oerkracht van Toscane.

Proefnotitie De Grote Hamersma

“Francesca en Federico Vallone. Met het jaar gaan ze betere wijn maken. Zelfs in het o zo hete 2017. Toch nergens gekookt fruit, nergens lompig of zompig, nergens laf zoet. Wel 15 procent. Maar dat staat een afgewogen, uitgebalanceerde rosso niet in de weg.

Wat een fijnigheden allemaal. Degradeert vele brunello’s tot pocherige schreeuwlelijkerds, fletse bleekneusjes of volstrekte miskleunen. Zelfverzekerd rood fruit, een bessen-en-kersenverbond, fors cassis, cool gepresenteerd. Paddenstoelenleer, de zuren als van de mooiste balsamico, en ‘sta eens even stil bij het werk aan de weg tannines’.”

 57,60

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Onderscheiding

TOSCANE

Toscane is de bakermat van de schone kunsten in Europa, hier werd de basis gelegd voor de Renaissance. Beroemde kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci trokken Europa na de middeleeuwen uit het duister. Vroeger streden de stadsstaten van Toscanamet elkaar om de macht, nu doen ze dat op het gebied van wijnbouw.

Het lijkt wel alsof elke stad hier beroemde wijnen voortbrengt, met oneindig veel diversiteit. De dorpen Montalcino en Montepulciano wedijveren om de titel “koningin van de wijn”, met respectievelijk Brunello en Vino Nobile. Maar ook in de minder bekende gebieden – Carmignano bijvoorbeeld – maakt men grootse wijnen. Ook het Chianti gebied is weer helemaal terug van weggeweest. Kleine, serieuze producenten werken op de hooggelegen hellingen van Radda, met als resultaat ongeëvenaarde wijnen. Het predicaat “duur en zuur” behoort in Toscana definitief tot het verleden. Al deze wijnen hebben als grote, gemene deler de sangiovesedruif. Solo, maar soms ook bijgestaan door lokale broertjes en zusjes in een blend.

In Carmignano werken ze daarnaast met druivenrassen die verre familie zijn, zoals cabernet sauvignon. Deze uva francesca staat hier al sinds de zeventiende eeuw aangeplant. Wij laten ons voorstaan op producenten die hun sporen ruim hebben verdiend en al jaren tot de absolute top behoren. Verder werken we met een aantal jonge wijnmakers die de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in dit gebied.

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN TERRE NERE

Gun jezelf spannende wijn uit Italië