PROEFNOTITIE

Het paarse fruit, de viooltjes en de warme specerijen knallen werkelijk het glas uit bij deze zeer geurige “instapwijn” van Tenuta di Castellaro. Met “instapwijn” doe je deze wijn trouwens veel te kort. De vulkanische bodem laat het fruit zeer expressief tieren en zorgt bovendien voor een mineralige rode draad die het fruit en de kruidigheid diepte geeft.

Proefnotitie Hamersma

“Moet de wijde wereld in onder de veelgebruikte noemer ‘Terre Siciliana’ maar is echter veel bijzonderder: is afkomstig van het eilandje Lipari dat bij onder ‘Sicilië’ ressorteert. Woonachtig is daar de corinto nero, een druif die zich voornamelijk in Griekenland en Turkije ophield, die door de wijnmaker is voorgesteld aan de vrij lokale nero d’avola. Samen vormen zij een setje in deze Ypsilon en dat gaat ze buitengewoon goed af. Voetjes in de vulkaanbodem gehad. Zodoende een rosso met de transparantie en intensiteit van Etna-habitués als de nerello mascalese bijvoorbeeld. De handtekening van specialist Emilio Falsini is erin te herkennen, de oenoloog die ook tekent voor de Etna wijnen van Girolamo Russo.

Stralend voorbeeld van de expressiviteit van donkere kersen, besjes, rokerigheid, vuur, vlam en zonnigheid. Toch o zo fris, openhartig, benaderbaar, doordrinkbaar, een fijne structuur, lichtvoetig en onalledaags.”

Tenuta di Castellaro | “Ypsilon” Terre Sicilliane 2021

 20,85

Jaargang
Wijnregio
Type
Volume

Tenuta di Castellaro | “Ypsilon” Terre Sicilliane 2021

PROEFNOTITIE

Het paarse fruit, de viooltjes en de warme specerijen knallen werkelijk het glas uit bij deze zeer geurige “instapwijn” van Tenuta di Castellaro. Met “instapwijn” doe je deze wijn trouwens veel te kort. De vulkanische bodem laat het fruit zeer expressief tieren en zorgt bovendien voor een mineralige rode draad die het fruit en de kruidigheid diepte geeft.

Proefnotitie Hamersma

“Moet de wijde wereld in onder de veelgebruikte noemer ‘Terre Siciliana’ maar is echter veel bijzonderder: is afkomstig van het eilandje Lipari dat bij onder ‘Sicilië’ ressorteert. Woonachtig is daar de corinto nero, een druif die zich voornamelijk in Griekenland en Turkije ophield, die door de wijnmaker is voorgesteld aan de vrij lokale nero d’avola. Samen vormen zij een setje in deze Ypsilon en dat gaat ze buitengewoon goed af. Voetjes in de vulkaanbodem gehad. Zodoende een rosso met de transparantie en intensiteit van Etna-habitués als de nerello mascalese bijvoorbeeld. De handtekening van specialist Emilio Falsini is erin te herkennen, de oenoloog die ook tekent voor de Etna wijnen van Girolamo Russo.

Stralend voorbeeld van de expressiviteit van donkere kersen, besjes, rokerigheid, vuur, vlam en zonnigheid. Toch o zo fris, openhartig, benaderbaar, doordrinkbaar, een fijne structuur, lichtvoetig en onalledaags.”

 20,85

TENUTE DI CASTELLARO

Boven Sicilië liggen de Eolische eilanden. Een kleine cluster eilandjes van vulkanische origine. Ze worden ook wel Le sette Sorelle (de zeven zusters) genoemd. Lipari is het belangrijkste eiland van de groep gelegen in het hart van de archipel, met zo’n 11.000 bewoners ook het dichtst bevolkt. De Eolische eilanden zijn vernoemd naar Aiolos de God van de wind. In 2005 kochten Massimo Lentschen zijn vrouw Stefania Frattolillo hier een vakantiehuis. Ze waren zo onder de indruk van het eiland en de eeuwen oude wijncultuur dat ze besloten om hier een domein te starten, Tenute di Castellaro.

Ze waren eerst onderdeel van het I Vineri genootschap onder leiding van Salvo Foti. De zes aangesloten wijnmakers produceerden op Sicilië en de Eolische eilanden bio-dynamische natuurwijnen van wisselend kwaliteit. Foti, die er de wijngaarden aanlegde en de kelder inrichtte is tegenwoordig bij Castellaro vervangen door Emilio Falsini, dat is de oenoloog die ook Girolamo Russo op de Etna begeleidt.

Lees meer over wijnhuis Tenute di Castellaro

SICILIË

Sicilië is het het eiland dat een schop lijkt te krijgen van de laars van Italië. Het eiland heeft een zeer rijke geschiedenis en heeft vele veldslagen en overheersers gekend: Grieken, Gothen en Arabieren hebben allemaal kortere of langere tijd geheerst op het eiland. En bijna allemaal hebben ze hun sporen nagelaten in kunst, architectuur, irrigatiesystemen en in de keuken.

Sicilië is altijd bekend geweest om zijn vruchtbare gronden en geschiktheid voor het verbouwen van allerhande gewassen. Er wordt wel gezegd dat de wijnbouw in Italië vanuit Sicilië is ontstaan. In het oosten van het eiland ligt de Val Dèmone, rond de stad Catania, deze wordt gedomineerd door de actieve vulkaan de Etna. Op de hellingen van deze vulkaan staan de wijngaarden in het zwarte vulkanisch zand. In Het zuid-westen van het eiland in de Val di Noto, rondom de stad Vittoria.

Daar vind je in de zandbodems de eerste DOCG wijn van het eiland de Cerasuolo di Vittoria. In de punt van het oosten ligt de Val di Mazara. Rondom de steden Palermo, Marsala en Agrigento en het eilandje Pantelleria.

Lees meer over Sicilië

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN TENUTE DI CASTELLARO

Niets gevonden.
Gun jezelf spannende wijn uit Italië