Waar Lambrusco bij hele generaties een nogal negatieve connotatie oproept (bijvoorbeeld die van de barstende koppijn na één van je eerste dronkenschappen, voor een habbekrats gekocht uit de onderste schappen van de Super de Boer), heeft Lambrusco net als wij ook een ontwikkeling doorgemaakt. Wees gerust, bulk Lambrusco voor een paar euro bestaat nog altijd, maar Tenute Pederzana bewijst dat er tegenwoordig ook goeie, integere Lambrusco gemaakt wordt die niet is neergeknuppeld met chemicaliën. Verwacht in de Spiriti Foletti veel fruit, randje bosgrond, opgewekt bubbeltje, laag in alcohol, hoge fun factor.
TENUTA PEDERZANA
Tenute Pederzana ligt in Emilliia-Romagna ten zuiden van Modena. We reden door het dal van de Po richting Modena en werden zoals wel vaker verrast door de ineens opduikende wijngaarden toen we de heuveltjes inreden. Het zijn de uitlopers van de Noordelijke Appenijnen. De wijnen liggen rondom het piepkleine domein, ze worden deels geherstructureerd door een aardverschuiving.
Zelf praten ze hier liever niet over Lambrusco, het druivenras Lambrusco kent vele verschijningsvormen en de reputatie is vaak op zijn minst discutabel. Bij Pederzana praten ze dus liever over Grasparossa, het Lambrusco biotype waar zie hier mee werken. Grasparossa di Castelvetro om precies te zijn. Dit bio type is ontwikkeld door de oom van de wijnmaker met de locale universiteit. Ze maken een hele serie Grasparossa, het begint met een instapmodel die ze dit jaar voor het eerst hebben geproduceerd.
Lees het hele verhaal achter Tenuta Pederzana