Het paarse fruit, de viooltjes en de warme specerijen knallen werkelijk het glas uit bij deze zeer geurige “instapwijn” van Tenuta di Castellaro. Met “instapwijn” doe je deze wijn trouwens veel te kort. De vulkanische bodem laat het fruit zeer expressief tieren en zorgt bovendien voor een mineralige rode draad die het fruit en de kruidigheid diepte geeft.
Proefnotitie Hamersma
“Moet de wijde wereld in onder de veelgebruikte noemer ‘Terre Siciliana’ maar is echter veel bijzonderder: is afkomstig van het eilandje Lipari dat bij onder ‘Sicilië’ ressorteert. Woonachtig is daar de corinto nero, een druif die zich voornamelijk in Griekenland en Turkije ophield, die door de wijnmaker is voorgesteld aan de vrij lokale nero d’avola. Samen vormen zij een setje in deze Ypsilon en dat gaat ze buitengewoon goed af. Voetjes in de vulkaanbodem gehad. Zodoende een rosso met de transparantie en intensiteit van Etna-habitués als de nerello mascalese bijvoorbeeld. De handtekening van specialist Emilio Falsini is erin te herkennen, de oenoloog die ook tekent voor de Etna wijnen van Girolamo Russo.
Stralend voorbeeld van de expressiviteit van donkere kersen, besjes, rokerigheid, vuur, vlam en zonnigheid. Toch o zo fris, openhartig, benaderbaar, doordrinkbaar, een fijne structuur, lichtvoetig en onalledaags.”