PROEFNOTITIE

Via Ceruti is afkomstig van een wijngaard van een respectabele 60 jaar oud. In deze gaard staat een allegaartje van druiven, wel 19 verschillende soorten. Knap is het hoe Ricardo van deze ongebruikelijke field blend een levendige en ongepolijste wijn te maken met gezond paars fruit en haar op de borst.

Spaccapietra | Colli Tortonesi Rosso “Via Cerruti” 2019

 16,75

Jaargang
Wijnregio
Type
Volume
Alcoholpercentage

Spaccapietra | Colli Tortonesi Rosso “Via Cerruti” 2019

PROEFNOTITIE

Via Ceruti is afkomstig van een wijngaard van een respectabele 60 jaar oud. In deze gaard staat een allegaartje van druiven, wel 19 verschillende soorten. Knap is het hoe Ricardo van deze ongebruikelijke field blend een levendige en ongepolijste wijn te maken met gezond paars fruit en haar op de borst.

 16,75

SPECIFICATIES

Jaargang
Wijnregio
Type
Volume
Alcoholpercentage

RICARDO BREGSTEIN

Ricardo Bregstein, geboren in de roerige jaren ’60 in Amsterdam, was al jong gefascineerd en geïntrigeerd door eten. Na een koks- en patisserie-opleiding, volgden banen bij verschillende keukens in Amsterdam en een eigen cateringbedrijf. Na een kookstage in de buurt van Verona besloot hij 25 jaar geleden al deze liefde en ervaring in te zetten voor een eigen importbedrijf in Italiaanse wijn en delicatessen Il Commendatore.

In 2011, na stages bij een snoeibedrijf en in een wijngaard in Piemonte, besloot hij al zijn ervaring, passie en kennis in de praktijk te brengen in een eigen wijngaard. Waar hij ernaar streeft om zonder overbodige technische ingrepen het unieke karakter van de druif te vertalen naar een lekkere, spannende, wijn.
Nu in 2022 heeft hij in Avolasca 1,5 ha eigen wijngaard – waaronder 2 zeer oude percelen met een grote variëteit aan druiven -, een eigen, moderne, cantina (wijnmakerij) en volgt er in 2023 nog de uitbreiding van de magazijnen en een eigen proeflokaal.

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN RICARDO BREGSTEIN

Gun jezelf spannende wijn uit Italië