PROEFNOTITIE

Il Quintiero is een wijngaard van 100 jaar oud. Dat het een bonte verzameling druiven betrof wist Ricardo al toen hij de gaard aankocht maar na ampelografisch onderzoek bleken er maar liefst 19 druivenvarianten in de gaard aangeplant te staan. Razend knap dat Ricardo er in slaagt om van deze bonte verzameling een evenwichtige en levenslustige wijn te maken. Paars fruit, aardse kruidigheid, structuur en rustieke kracht maken dit een volwassen wijn met spanning en smoel.

Spaccapietra | Colli Tortonesi Rosso “Il Quintiero” 2015

 28,80

Jaargang
Wijnregio
Volume
Type
Alcoholpercentage

Spaccapietra | Colli Tortonesi Rosso “Il Quintiero” 2015

PROEFNOTITIE

Il Quintiero is een wijngaard van 100 jaar oud. Dat het een bonte verzameling druiven betrof wist Ricardo al toen hij de gaard aankocht maar na ampelografisch onderzoek bleken er maar liefst 19 druivenvarianten in de gaard aangeplant te staan. Razend knap dat Ricardo er in slaagt om van deze bonte verzameling een evenwichtige en levenslustige wijn te maken. Paars fruit, aardse kruidigheid, structuur en rustieke kracht maken dit een volwassen wijn met spanning en smoel.

 28,80

SPECIFICATIES

Jaargang
Wijnregio
Volume
Type
Alcoholpercentage

RICARDO BREGSTEIN

Ricardo Bregstein, geboren in de roerige jaren ’60 in Amsterdam, was al jong gefascineerd en geïntrigeerd door eten. Na een koks- en patisserie-opleiding, volgden banen bij verschillende keukens in Amsterdam en een eigen cateringbedrijf. Na een kookstage in de buurt van Verona besloot hij 25 jaar geleden al deze liefde en ervaring in te zetten voor een eigen importbedrijf in Italiaanse wijn en delicatessen Il Commendatore.

In 2011, na stages bij een snoeibedrijf en in een wijngaard in Piemonte, besloot hij al zijn ervaring, passie en kennis in de praktijk te brengen in een eigen wijngaard. Waar hij ernaar streeft om zonder overbodige technische ingrepen het unieke karakter van de druif te vertalen naar een lekkere, spannende, wijn.
Nu in 2022 heeft hij in Avolasca 1,5 ha eigen wijngaard – waaronder 2 zeer oude percelen met een grote variëteit aan druiven -, een eigen, moderne, cantina (wijnmakerij) en volgt er in 2023 nog de uitbreiding van de magazijnen en een eigen proeflokaal.

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN RICARDO BREGSTEIN

Gun jezelf spannende wijn uit Italië