Voor de grootste Sesti fans of nieuwsgierigen onder ons bieden we ook een Sesti verzamelbox aan, bestaande uit twee flessen Grangiovese 2022, twee flessen Rosso 2022 en twee flessen Brunello 2018. U als premium klant kunt deze box bestellen met ruim 10% korting.
GUISEPPE SESTI
Graag stellen we u voor aan Giuseppe Sesti, onze nieuwste aanwinst uit Montalcino.
Sesti groeide op in Venetië. Zijn Venetiaanse achtergrond heeft Sesti geïnspireerd om opleidingen te volgen op het gebied van kunst, muziek en astronomie, hetgeen uiteindelijk zijn beroep werd. Midden jaren ‘70 kocht Sesti een vervallen kasteeltoren in het Montalcino gebied ten westen van Castelnouvo dell’ Abate: Castello Argiano. De wijngaarden liggen op zo’n 350 meter boven de zeespiegel op een bodem van zand, quartz en klei. Toen hij in 1975 het terrein met zijn jonge gezin betrok was hij er niet gekomen om wijn te maken. Sesti was op zoek naar een rustige plek om boeken over astronomie te schrijven en zijn gezin op te zien groeien. Vanwege zijn perfecte beheersing van de Engelse taal werd hij echter al snel gevraagd door Brunello producenten uit de buurt om voor hen te vertalen. Hij werd uitbetaald in lunches met Brunello, iets waar Sesti zelf bijzonder content mee was. Na jaren van vertalen wist hij bijna alles van wijnmaken in het gebied. Hij realiseerde zich dat zijn bijzondere Castello di Argiano een geweldige plek zou zijn om zelf wijn te maken.
TOSCANE
Toscane is de bakermat van de schone kunsten in Europa, hier werd de basis gelegd voor de Renaissance. Beroemde kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci trokken Europa na de middeleeuwen uit het duister. Vroeger streden de stadsstaten van Toscanamet elkaar om de macht, nu doen ze dat op het gebied van wijnbouw.
Het lijkt wel alsof elke stad hier beroemde wijnen voortbrengt, met oneindig veel diversiteit. De dorpen Montalcino en Montepulciano wedijveren om de titel “koningin van de wijn”, met respectievelijk Brunello en Vino Nobile. Maar ook in de minder bekende gebieden – Carmignano bijvoorbeeld – maakt men grootse wijnen. Ook het Chianti gebied is weer helemaal terug van weggeweest. Kleine, serieuze producenten werken op de hooggelegen hellingen van Radda, met als resultaat ongeëvenaarde wijnen. Het predicaat “duur en zuur” behoort in Toscana definitief tot het verleden. Al deze wijnen hebben als grote, gemene deler de sangiovesedruif. Solo, maar soms ook bijgestaan door lokale broertjes en zusjes in een blend.
In Carmignano werken ze daarnaast met druivenrassen die verre familie zijn, zoals cabernet sauvignon. Deze uva francesca staat hier al sinds de zeventiende eeuw aangeplant. Wij laten ons voorstaan op producenten die hun sporen ruim hebben verdiend en al jaren tot de absolute top behoren. Verder werken we met een aantal jonge wijnmakers die de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in dit gebied.