PROEFNOTITIE

Mario Andrion, de wijnmaker van Castello di Verduno, startte een aantal jaren geleden zijn zijproject 499. Met 499 maakt hij zeer expressieve wijnen van de inheemse druiven Freisa en Moscato. Toen het project eenmaal stond was het tijd voor Mario om zich in iets nieuws te storten. Hij startte een eigen label met de prachtige naam “San Giorgio e il Drago” vernoemd naar een legende uit de 11e eeuw, omarmde de ontheemde Franse druiven Viognier en Pinot Noir, en weet daar nu prachtige wijnen van te maken. Deze Pinot Nero heeft die typische structuur en zuren die je mag verwachten van een wijn uit de Langhe, maar dan wat lichtvoetiger dan we gewend zijn van deze streek. Een neus vol zwierig kersenfruit met een schaduw van natte aarde en een vleugje tabak. In de mond weer die heldere kersen die bijval krijgen van de frisse zuren en fijne, krijtige tannines. Mooi om te proeven dat deze Fransoos zich zo thuis voelt over de grens.

 

San Giorgio e il Drago | Pinot Nero “L’Autunno del Drago” 2020

 20,70

Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

Uitverkocht

San Giorgio e il Drago | Pinot Nero “L’Autunno del Drago” 2020

PROEFNOTITIE

Mario Andrion, de wijnmaker van Castello di Verduno, startte een aantal jaren geleden zijn zijproject 499. Met 499 maakt hij zeer expressieve wijnen van de inheemse druiven Freisa en Moscato. Toen het project eenmaal stond was het tijd voor Mario om zich in iets nieuws te storten. Hij startte een eigen label met de prachtige naam “San Giorgio e il Drago” vernoemd naar een legende uit de 11e eeuw, omarmde de ontheemde Franse druiven Viognier en Pinot Noir, en weet daar nu prachtige wijnen van te maken. Deze Pinot Nero heeft die typische structuur en zuren die je mag verwachten van een wijn uit de Langhe, maar dan wat lichtvoetiger dan we gewend zijn van deze streek. Een neus vol zwierig kersenfruit met een schaduw van natte aarde en een vleugje tabak. In de mond weer die heldere kersen die bijval krijgen van de frisse zuren en fijne, krijtige tannines. Mooi om te proeven dat deze Fransoos zich zo thuis voelt over de grens.

 

 20,70

Uitverkocht

SPECIFICATIES

Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

SAN GIORGIO E IL DRAGO

15 jaar geleden besloot Bruno Mariani rondom zijn zomerhuis wijngaarden aan te planten. Hij vroeg zijn schoonzoon. Mario Andrion ook wel bekend als de wijnmaker van Castello di Verduno en 499 om advies. Mario’s advies luidde: Niet doen. Het vakantiehuis bevindt zich in Dogliani, een gemeente die bekend staat als de beste plek voor de aanplant van Dolcetto. Alleen ligt het vakantiehuis op een soort plateau net daarbuiten, dat voornamelijk uit klei bestaat en klei is geen ideale bodem voor wijngaarden.

Toch zette de schoonvader door: He did not take no for an answer en uiteindelijk besloten ze Viognier en Pinot Nero aan te planten. Van Viognier hadden ze wel het idee dat het er zou kunnen werken, pinot nero omdat ze dat allebei heel lekker vinden. Nu, zo’n 15 jaar later komen de eerste wijnen uit. De afgelopen jaren volgde ik de ontwikkelingen op de voet in de kelder van Mario. En raakte steeds meer overtuigd van de richting die ze ingeslagen hadden. Mario is zelf ook verrast door de hoge kwaliteit van het fruit dat de bodem geeft. Dat zet toch je vooroordelen weer op de helling.

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN SAN GIORGIO E IL DRAGO

Gun jezelf spannende wijn uit Italië