De Cardamone is een intense en doorleefde wijn. Krachtig donker fruit waar een ijzeren zwaard in drijft en je het vuur nog ruikt waar de smid het op gesmeden heeft. De wijngaarden zijn bijna honderd jaar oud en geven weinig fruit wat de kracht en doorleefdheid verklaart. Ook de metersdikke asbodem, neergelegd na talloze uitbarstingen van de vulkaan de Vesuvius hebben hun invloed.
REALE
Naast wijngaarden bezitten ze bij Reale ook een klein restaurant waarvan eigenaar Luigi de chef kok én wijnmaker is. Vanwege deze combinatie dus nu al mijn grote held. Ik heb zowel zijn gerechten als zijn wijn geproefd en beiden doen naar meer verlangen. Het is ook de eerste keer dat ik deze, in mijn opzicht totaal logische combinatie, tegen kom.
Reale is gevestigd in Tramonti aan de Costa Amalfi. Tramonti betekend in het Italiaans zonsondergangen, wat aan deze dramatisch kust logisch klinkt, maar moet hier als tra-i-monti, tussen de bergen begrepen worden. Tramonti ligt wat landinwaarts, de wijngaarden zijn dan ook hoger gelegen tot zo’n 500 meter boven de zeespiegel. Uniek aan dit gebied zijn de bijzondere druiven rassen en de oude pre-phylloxera wijngaarden. Pre-phylloxera houdt in dat de wijngaarden nog stammen voor de tijd van de Phylloxera druifluis die in de 19de eeuw bijna alle wijngaarden in Europa heeft verwoest.
De druifluis heeft hier nooit zijn verwoestende werk kunnen doen omdat hij niet kan overleven in vulkanische zandbodems. De Vesuvius is op dit moment een slapende vulkaan, maar is in de duizenden jaren hiervoor meerdere malen heftig uitgebarsten. Vaak beginnen de uitbarstingen met een enorme hoeveelheid aan rook, as en stenen die uitgespuwd worden en het omliggende gebied bedekt onder een metersdikke aslaag. De druivenstokken die in deze aslaag zijn aangeplant worden dus van nature beschermd tegen de druifluis.
Lees alles over het wijnhuis Reale