PROEFNOTITIE

De wijngaarden van de Òrriu lijn liggen rondom Oristano, gelegen in het midden van de westkust van het eiland.. De Vermentino staat hier op een zandbodem vermengd met zee-kalkafzetting en graniet. Dit geeft een verfijnde Vermentino, wulps geel fruit, kruidigheid, maar vooral veel frisheid en elegantie waaraan het bij menig Vermentino nog wel eens ontbeert.

Proefnotitie De Grote Hamersma

“Wit met een volstrekt eigen signatuur van een druif die zijn oorsprong waarschijnlijk kent op Corsica. Maar niets is zeker in druivenland. Dankt daarom zijn naam vermoedelijk aan vermene, wat staat voor jonge, buigzame loot. Of anders wellicht aan het meer voor de hand liggende fermento: vergisting. Volgens Wine Grapes, de druivenbijbel van onder anderen Jancis Robinson, is het laatste het waarschijnlijkst vanwege het licht tintelende karakter van de witte wijn die van deze druif wordt gemaakt.

Hoe dan ook, de Sardijnen hebben zo hun eigen visie op vermentino. En in het geval van Quartomoro laten ze niets aan duidelijkheid te wensen over: frêle mandarijn, grassigheid, kleine abrikoos, lichte kruidigheid, zuiderzon, ziltigheid via een zeewierzweem en een beschaafde bitterpresentatie.

Het verse oogstjaar is in topvorm.”

 

Quartomoro | Òrriu Vermentino Vèor 2022

 17,35

Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage
Onderscheiding

Quartomoro | Òrriu Vermentino Vèor 2022

PROEFNOTITIE

De wijngaarden van de Òrriu lijn liggen rondom Oristano, gelegen in het midden van de westkust van het eiland.. De Vermentino staat hier op een zandbodem vermengd met zee-kalkafzetting en graniet. Dit geeft een verfijnde Vermentino, wulps geel fruit, kruidigheid, maar vooral veel frisheid en elegantie waaraan het bij menig Vermentino nog wel eens ontbeert.

Proefnotitie De Grote Hamersma

“Wit met een volstrekt eigen signatuur van een druif die zijn oorsprong waarschijnlijk kent op Corsica. Maar niets is zeker in druivenland. Dankt daarom zijn naam vermoedelijk aan vermene, wat staat voor jonge, buigzame loot. Of anders wellicht aan het meer voor de hand liggende fermento: vergisting. Volgens Wine Grapes, de druivenbijbel van onder anderen Jancis Robinson, is het laatste het waarschijnlijkst vanwege het licht tintelende karakter van de witte wijn die van deze druif wordt gemaakt.

Hoe dan ook, de Sardijnen hebben zo hun eigen visie op vermentino. En in het geval van Quartomoro laten ze niets aan duidelijkheid te wensen over: frêle mandarijn, grassigheid, kleine abrikoos, lichte kruidigheid, zuiderzon, ziltigheid via een zeewierzweem en een beschaafde bitterpresentatie.

Het verse oogstjaar is in topvorm.”

 

 17,35

SPECIFICATIES

Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage
Onderscheiding

QUARTOMORO

Na 8 jaar zoeken op Sardinië hebben we eindelijk onze droomproducent gevonden. Quartomoro is het project van de bescheiden en geniale oenoloog Piero Cella. Piero was jarenlang de rechterhand van Giacomo Tachis de man die achter het succes van de wijnen Sassisacaia, Tignanello en Solaia zat.

Nu heeft hij de hand in een aantal domeinen op Sardinië en sinds een aantal jaren zijn ook eigen (micro)domein Quartomoro is een relatief jong bedrijf. Piero heeft niet, zoals Tachis, de ambitie om wijnen te maken van internationale druivenrassen, maar wel wijnen die internationaal aanspreken. Vaak vind ik de wijnen van Sardinie veel te compact en krachtig en met te veel houtinvloed. Dat vind je bij Piero niet terug. Zijn wijnen zijn energiek en opgewekt en vooral op fruit en frisheid gemaakt.

Lees meer over het wijnhuis Quartomoro

SARDINIË

Sardinië is het op een na grootste eiland van Italie. De beschaving op dit eiland gaat enorm ver terug. Er zijn bijzondere overblijfselen uit het stenen tijdperk gevonden, ook staat het eiland vol met stenen torens (Nurague) waarvan men nog steeds niet weet wie ze er heeft neergezet of waar ze toe dienden.

Qua wijn is het niet zo’n grote of bekende speler. Ook al zal iedereen wel bekend zijn met de Cannonau en de Vermentino. Toch komt er ook nog een heel scala aan andere lokale rassen voor, zoals Monica, Bovale en Carignano. Sardinië heeft een geheel eigen klimaat en is niet te vergelijken met wat er op het vaste land gebeurd er is minder wisseling in de jaargangen. In het Noorden bij de Costa Smeralda heeft de Vermentino de overhand en iets naar het zuiden rond de stad Dorgali staan de bekendste en beste gaarden voor de Cannonau. Het zuidelijke puntje is de thuisbasis voor de Carignano del Sulcis. En aan de westkust bij het plaatsje Oristano komt de bijzonder Vernaccia di Oristano vandaan.

Hier komt net als in Xerez en de Jura van nature de Florschimmel voor die de wijnen een bijzonder oxidatief karakter geeft. Daarnaast rijpt de wijn heel lang en wordt pas 10 jaar na de oogst op de markt gebracht.  Sardinië is een eiland met een ongekende diversiteit waar we de komende jaren veel nieuwe ontdekkingen hopen te doen.

MEER WIJNEN VAN QUARTOMORO

Gun jezelf spannende wijn uit Italië