PROEFNOTITIE

De Monica druif doet niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen. Het is een inheems druivenras dat alleen op Sardinië staat aangeplant en verrassend fruitige en elegante wijnen kan voortbrengen. Verleidelijke aardbeitjes, rozenbottel, peper en een hintje rook in de neus, in de mond elegant bosfruit verstopt onder een weelderige zachte paarse deken. Comfortwine

Quartomoro | Memorie di Vite “MNC” Monica

 27,95

Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

Quartomoro | Memorie di Vite “MNC” Monica

PROEFNOTITIE

De Monica druif doet niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen. Het is een inheems druivenras dat alleen op Sardinië staat aangeplant en verrassend fruitige en elegante wijnen kan voortbrengen. Verleidelijke aardbeitjes, rozenbottel, peper en een hintje rook in de neus, in de mond elegant bosfruit verstopt onder een weelderige zachte paarse deken. Comfortwine

 27,95

SPECIFICATIES

Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

QUARTOMORO

Na 8 jaar zoeken op Sardinië hebben we eindelijk onze droomproducent gevonden. Quartomoro is het project van de bescheiden en geniale oenoloog Piero Cella. Piero was jarenlang de rechterhand van Giacomo Tachis de man die achter het succes van de wijnen Sassisacaia, Tignanello en Solaia zat.

Nu heeft hij de hand in een aantal domeinen op Sardinië en sinds een aantal jaren zijn ook eigen (micro)domein Quartomoro is een relatief jong bedrijf. Piero heeft niet, zoals Tachis, de ambitie om wijnen te maken van internationale druivenrassen, maar wel wijnen die internationaal aanspreken. Vaak vind ik de wijnen van Sardinie veel te compact en krachtig en met te veel houtinvloed. Dat vind je bij Piero niet terug. Zijn wijnen zijn energiek en opgewekt en vooral op fruit en frisheid gemaakt.

Lees meer over het wijnhuis Quartomoro

SARDINIË

Sardinië is het op een na grootste eiland van Italie. De beschaving op dit eiland gaat enorm ver terug. Er zijn bijzondere overblijfselen uit het stenen tijdperk gevonden, ook staat het eiland vol met stenen torens (Nurague) waarvan men nog steeds niet weet wie ze er heeft neergezet of waar ze toe dienden.

Qua wijn is het niet zo’n grote of bekende speler. Ook al zal iedereen wel bekend zijn met de Cannonau en de Vermentino. Toch komt er ook nog een heel scala aan andere lokale rassen voor, zoals Monica, Bovale en Carignano. Sardinië heeft een geheel eigen klimaat en is niet te vergelijken met wat er op het vaste land gebeurd er is minder wisseling in de jaargangen. In het Noorden bij de Costa Smeralda heeft de Vermentino de overhand en iets naar het zuiden rond de stad Dorgali staan de bekendste en beste gaarden voor de Cannonau. Het zuidelijke puntje is de thuisbasis voor de Carignano del Sulcis. En aan de westkust bij het plaatsje Oristano komt de bijzonder Vernaccia di Oristano vandaan.

Hier komt net als in Xerez en de Jura van nature de Florschimmel voor die de wijnen een bijzonder oxidatief karakter geeft. Daarnaast rijpt de wijn heel lang en wordt pas 10 jaar na de oogst op de markt gebracht.  Sardinië is een eiland met een ongekende diversiteit waar we de komende jaren veel nieuwe ontdekkingen hopen te doen.

MEER WIJNEN VAN QUARTOMORO

Gun jezelf spannende wijn uit Italië