PROEFNOTITIE

Bij dit bijzondere project van Piero Cella wordt de druivenmost samengevoegd met de uitvergiste wijn van de vorige jaargang. De hervergisting die vervolgens in de fles plaatsvindt is verantwoordelijk voor het koolzuur en het sediment onderin de fles. Het resultaat is een zeer opgewekte licht bruisende wijn. Helemaal puur natuur, nul toevoegingen. Tikje boersig, witte peper, witte druiven en bloesem in de neus, in de mond een kietelend bruisje en een schone en droge mineraliteit. Lichtjes schudden voor gebruik!

  1. Home
  2. Winkel
  3. Alle Wijnen
  4. Quartomoro | Frizzante sui Lieviti “Z” 2016

Quartomoro | Frizzante sui Lieviti “Z” 2016

 18,90

Jaargang
Wijnregio
Druivenras,
Type
Volume
Alcoholpercentage

Uitverkocht

  1. Home
  2. Winkel
  3. Alle Wijnen
  4. Quartomoro | Frizzante sui Lieviti “Z” 2016

Quartomoro | Frizzante sui Lieviti “Z” 2016

PROEFNOTITIE

Bij dit bijzondere project van Piero Cella wordt de druivenmost samengevoegd met de uitvergiste wijn van de vorige jaargang. De hervergisting die vervolgens in de fles plaatsvindt is verantwoordelijk voor het koolzuur en het sediment onderin de fles. Het resultaat is een zeer opgewekte licht bruisende wijn. Helemaal puur natuur, nul toevoegingen. Tikje boersig, witte peper, witte druiven en bloesem in de neus, in de mond een kietelend bruisje en een schone en droge mineraliteit. Lichtjes schudden voor gebruik!

 18,90

Uitverkocht

SPECIFICATIES

Jaargang
Wijnregio
Druivenras,
Type
Volume
Alcoholpercentage

QUARTOMORO

Na 8 jaar zoeken op Sardinië hebben we eindelijk onze droomproducent gevonden. Quartomoro is het project van de bescheiden en geniale oenoloog Piero Cella. Piero was jarenlang de rechterhand van Giacomo Tachis de man die achter het succes van de wijnen Sassisacaia, Tignanello en Solaia zat.

Nu heeft hij de hand in een aantal domeinen op Sardinië en sinds een aantal jaren zijn ook eigen (micro)domein Quartomoro is een relatief jong bedrijf. Piero heeft niet, zoals Tachis, de ambitie om wijnen te maken van internationale druivenrassen, maar wel wijnen die internationaal aanspreken. Vaak vind ik de wijnen van Sardinie veel te compact en krachtig en met te veel houtinvloed. Dat vind je bij Piero niet terug. Zijn wijnen zijn energiek en opgewekt en vooral op fruit en frisheid gemaakt.

Lees meer over het wijnhuis Quartomoro

SARDINIË

Sardinië is het op een na grootste eiland van Italie. De beschaving op dit eiland gaat enorm ver terug. Er zijn bijzondere overblijfselen uit het stenen tijdperk gevonden, ook staat het eiland vol met stenen torens (Nurague) waarvan men nog steeds niet weet wie ze er heeft neergezet of waar ze toe dienden.

Qua wijn is het niet zo’n grote of bekende speler. Ook al zal iedereen wel bekend zijn met de Cannonau en de Vermentino. Toch komt er ook nog een heel scala aan andere lokale rassen voor, zoals Monica, Bovale en Carignano. Sardinië heeft een geheel eigen klimaat en is niet te vergelijken met wat er op het vaste land gebeurd er is minder wisseling in de jaargangen. In het Noorden bij de Costa Smeralda heeft de Vermentino de overhand en iets naar het zuiden rond de stad Dorgali staan de bekendste en beste gaarden voor de Cannonau. Het zuidelijke puntje is de thuisbasis voor de Carignano del Sulcis. En aan de westkust bij het plaatsje Oristano komt de bijzonder Vernaccia di Oristano vandaan.

Hier komt net als in Xerez en de Jura van nature de Florschimmel voor die de wijnen een bijzonder oxidatief karakter geeft. Daarnaast rijpt de wijn heel lang en wordt pas 10 jaar na de oogst op de markt gebracht.  Sardinië is een eiland met een ongekende diversiteit waar we de komende jaren veel nieuwe ontdekkingen hopen te doen.

MEER WIJNEN VAN QUARTOMORO

Gun jezelf spannende wijn uit Italië
 

Geen 18, geen alcohol