Frisse en kwieke sangiovese expressie. De lichte hand van adviseur en oenolog Maurizio Castelli in combinatie met het fruit van de noordelijke wijngaarden van Scopetone geeft frisheid, elegantie en opgewekte complexiteit.
PODERE SCOPETONE
Het domein is opgericht door Federigo Abbarchi en Angela Corioni, in 1982 kwam de eerste wijn uit toen nog gemaakt onder leiding van de beroemde oenoloog Giulio Gambelli, die ook lange tijd bij Montevertine en andere historische domeinen in Toscane de consultancy deed. Na de dood van haar man Federigo besloot Angela het domein te verkopen.
De huidige eigenaren Loredana Tanganelli en Antonio Brandi brachten in 2009 hun eerste eigen Brunello uit. Voordat ze Podere Scopetone overnamen hadden Loredana en Antonio al een eigen wijngaard van 1,5 ha. Die hebben ze aan het bezit van Podere Scopetone toegevoegd in totaal zijn er nu 2,5 ha in gebruik. Bij elkaar worden er nu 14.000 flessen gemaakt op dit domein. Extreem weinig dus. Van de rosso worden er bijvoorbeeld maar 1200 flessen gemaakt.
Lees meer over het wijnhuis Scopetone
TOSCANE
Toscane is de bakermat van de schone kunsten in Europa, hier werd de basis gelegd voor de Renaissance. Beroemde kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci trokken Europa na de middeleeuwen uit het duister. Vroeger streden de stadsstaten van Toscanamet elkaar om de macht, nu doen ze dat op het gebied van wijnbouw.
Het lijkt wel alsof elke stad hier beroemde wijnen voortbrengt, met oneindig veel diversiteit. De dorpen Montalcino en Montepulciano wedijveren om de titel “koningin van de wijn”, met respectievelijk Brunello en Vino Nobile. Maar ook in de minder bekende gebieden – Carmignano bijvoorbeeld – maakt men grootse wijnen. Ook het Chianti gebied is weer helemaal terug van weggeweest. Kleine, serieuze producenten werken op de hooggelegen hellingen van Radda, met als resultaat ongeëvenaarde wijnen. Het predicaat “duur en zuur” behoort in Toscana definitief tot het verleden. Al deze wijnen hebben als grote, gemene deler de sangiovesedruif. Solo, maar soms ook bijgestaan door lokale broertjes en zusjes in een blend.
In Carmignano werken ze daarnaast met druivenrassen die verre familie zijn, zoals cabernet sauvignon. Deze uva francesca staat hier al sinds de zeventiende eeuw aangeplant. Wij laten ons voorstaan op producenten die hun sporen ruim hebben verdiend en al jaren tot de absolute top behoren. Verder werken we met een aantal jonge wijnmakers die de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in dit gebied.