Moscato is een vlinderlicht wonder van elegantie, gedragen door intens fruit. Rijp en overvloedig in smaak en aroma, maar tegelijk tintelend fris.
499
499 is misschien niet echt een sexy naam, maar het getal geeft de hoogte weer waarop de wijngaarden liggen, wat redelijk hoog is voor Piemontese begrippen. Een van de eigenaren en de wijnmaker is Mario Andrion die ook bij Castello di Verduno verantwoordelijk is voor de wijnen.
Samen met Gabriele Sarafini begon hij een paar jaar geleden met het maken van Freisa en Moscato van de wijngaarden van de familie van Gabriele. Gabriele was jarenlang Mario zijn rechterhand bij het wijngaardbeheer van het Castello. Wat begon als een paar barriques in de kelder van het Castello is nu uitgegroeid tot een kleine operatie in het dorpje Camo.
Camo is gelegen in het hart van het Moscato d’Asti gebied ten oosten van Barbaresco. Het gebied kent voornamelijk een aantal “wijnfabrieken” waar de boeren hun druiven aan verkopen en waar dan de zoete dessertwijn Moscato d’Asti van wordt gemaakt. Het aantal zelf bottelende boeren is klein en het aantal boeren die er Freisa bottelt is bijna nihil. Na wat experimenteren ontdekte Mario echter dat Freisa een ongekend potentieel heeft.
Lees meer over het wijnhuis 499
PIËMONTE
In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.
Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte