Alessandro Costa is de tovenaar van de Arneis druif. Echter, zijn Roero Nebbiolo “Gepin” is misschien wel van een nog indrukwekkende niveau. De zandbodems aan de andere kant van de Tanaro brengen een totaal andere aromatische expressie van Nebbiolo naar boven. Zeer floraal met zoet geurige basilicum, viooltjes en lavendel. In de mond slank en zwierig, bijna achteloos elegant met koele rijpe tannines en een zacht galmende lengte. Beeldschone Nebbiolo
NINO COSTA
Ongeveer 25 jaar geleden nam Stefanino Costa een besluit. Hij besloot dat hij niet langer zijn druiven wilde verkopen, maar dat hij zelf wijn wilde gaan maken. Vandaag de dag staat de tweede generatie, Alessandro, aan het roer. In 2006 trad hij toe tot het bedrijf van zijn vader, nadat hij zijn opleiding tot oenoloog in Alba had voltooid. Hij liep stages in Amerika en Frankrijk en na enkele jaren besloot hij het roer om te gooien. Hij wilde de wijnen maken zoals hij ze in zijn hoofd had, zodat ze een uitdrukking zouden zijn van zijn persoonlijkheid. En wat voor een interessante persoonlijkheid hij heeft! Dat proef je terug in zijn eigenzinnige wijnen.
De wijngaarden van Costa liggen op de prachtigste plekken van de Roero, bij Canale, op de bergen Montà en Santo Stefano. Ze bevinden zich op een hoogte van ongeveer 350-400 meter boven de zeespiegel. De bodem bestaat voornamelijk uit zand, dat eigenlijk de oude zeebodem is. Deze unieke bodem geeft de wijnen een enorme frisheid, ziltheid en mineraliteit. Ze bruisen van energie, bijna alsof er rode peper in zit.
PIËMONTE
In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.
Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte