PROEFNOTITIE

Alles wat Lisa Gilbee aanraakt verandert in goud, bij haar rosato is dat niet anders. Een biodynamische blend van Primitivo en Negroamaro uit het zonnige Puglia. Een neus volgepakt met vrolijke citrustonen, verveine en abrikoos, in de mond grapefruit, een prettige zachte body en verkwikkende bittertjes die aan campari doen denken. Straalt van de energie.

Morella | Rosato “Mezzarosa” 2023

 21,70

Jaargang
Wijnregio
Type
Volume
Alcoholpercentage
Onderscheiding
Type wijnbouw

Morella | Rosato “Mezzarosa” 2023

PROEFNOTITIE

Alles wat Lisa Gilbee aanraakt verandert in goud, bij haar rosato is dat niet anders. Een biodynamische blend van Primitivo en Negroamaro uit het zonnige Puglia. Een neus volgepakt met vrolijke citrustonen, verveine en abrikoos, in de mond grapefruit, een prettige zachte body en verkwikkende bittertjes die aan campari doen denken. Straalt van de energie.

 21,70

SPECIFICATIES

Jaargang
Wijnregio
Type
Volume
Alcoholpercentage
Onderscheiding
Type wijnbouw

MORELLA

Lisa Gilbee komt van origine uit Australië. In 1992 vertrok ze naar Italië voor een stage bij Castello di Ama in Toscane. Daar verloor ze voorgoed haar hart aan de Italiaanse wijn. Vervolgens werkte Lisa bij verschillende grote wijnbedrijven verspreid over Italië. Uiteindelijk kwam ze uit in Puglia waar ze haar huidige man Gaetano Morella ontmoette.

Gaetano is de zoon van een druiventeler. Het duo besloot in de gemeente Manduria wijn te gaan maken van bush vines – 40 tot 80 jaar oude Primitivostokken, vaak nog van oorspronkelijke klonen. De eerste jaargang van hun wijnen was 2001. Deze wijnen vielen zo goed in de smaak dat Lisa en Gaetano meer oude wijngaarden aankochten. Die waren toen nog in overvloed beschikbaar. Manduria wordt door oenologen gezien als de beste plek om Primitivo te verbouwen. De stokken staan in een grondsoort die lokaal Terre Rosso wordt genoemd. De toplaag van zo’n dertig a veertig centimeter bestaat uit rode klei. Daaronder is de bodem van kalk en zeebodemafzetting. Er staat voornamelijk Primitivo aangeplant,  maar er staat ook Negroamaro, Petit Verdot en Malbec.

Lees meer over het wijnhuis Morella

PUGLIA

Puglia staat ook wel bekend als de Cote d’Azur van Italië: eindeloze stranden, afgewisseld met steden en dorpjes die een rijke historie hebben. Puglia ligt in de hak van Italië. Het is een grotendeels verlaten gebied met landbouwbedrijven en enorme olijfboomgaarden. Deze olijfgaarden staan tussen natuurstenen muurtjes en er heerst een enorme rust. Het is heet in Puglia, heel erg heet. Dat verklaart waarschijnlijk ook de rust die er heerst, mensen blijven liever binnen in hun relatief koele huizen.

Het klimaat in Puglia is eigenlijk te heet om goede wijn te produceren. Tenminste, als je je niet aan de regels houdt.

Lees nu alles over onze kijk op Puglia

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN MORELLA

Niets gevonden.
Gun jezelf spannende wijn uit Italië