PROEFNOTITIE

Klassieke Chianti Classico blend in riserva stijl gemaakt van Sangiovese, Canaiolo en Colorino. Twee jaar gerijpt in grote foeders van sloveens hout. Ouderswetse hand laat de sangiovese van zijn aardse kant zien. Veel concentraat van het fruit waar een verfijnde complexiteit in zit.

 

Download Fiche Technique

Montevertine | Montevertine 2017

 66,70

Jaargang
Wijnregio
Onderscheiding,
Type
Volume

Uitverkocht

Montevertine | Montevertine 2017

PROEFNOTITIE

Klassieke Chianti Classico blend in riserva stijl gemaakt van Sangiovese, Canaiolo en Colorino. Twee jaar gerijpt in grote foeders van sloveens hout. Ouderswetse hand laat de sangiovese van zijn aardse kant zien. Veel concentraat van het fruit waar een verfijnde complexiteit in zit.

 

Download Fiche Technique

 66,70

Uitverkocht

SPECIFICATIES

Jaargang
Wijnregio
Onderscheiding,
Type
Volume

MONTEVERTINE

Montevertine is een van de absolute topdomeinen van Italië. Montevertine is een plaatsje in de buurt van Radda, middenin het Chianti Classico gebied. Ze maken hier wijn sinds 1971. De toenmalige staalproducent Sergio Manetti kocht het huis op het domein in 1967 aanvankelijk als vakantiehuis. Niet lang daarna begon hij met het aanplanten van wijngaarden. Sergio oogstte direct succes met de wijnen van Montevertine. Het ging zelf zó goed, dat hij na een paar jaar besloot om full-time wijnmaker te worden.

Sinds 2000 is zijn zoon Martino verantwoordelijk voor het bedrijf. Hij maakt de wijnen precies zoals zijn vader dat deed: deels in beton en deels in grote foeders (vaten) van Sloveens hout en deels in barrique. De wijnmaak technieken zijn klassiek te noemen. De alcoholische en malolactische fermentatie vinden plaats in grote betonnen kuipen, daarna rijpt de wijn nog twee jaar op hout. Pergole torte ook deels op barrique.

Montevertine was de eerste producent van de zogenaamde Super Tuscan, omdat ze ervoor kozen, geheel tegen de toen geldende regels in, hun top cuvee “Le Pergole Torte” van 100% sangiovese te maken. Sergio Manetti vond het onzin zijn Sangiovese te verpesten met de toen nog verplichte toevoeging van oa malvasia. Ondertussen zijn de DOCG regels veranderd, maar tot op de dag van vandaag zetten zij op hun etiketten dan ook niet de DOCG Chianti Classico.

Montevertine maakt drie verschillende wijnen. Het Vlaggeschip Le Pergole Torte, deze wijn is bijna alleen op allocatie te verkrijgen. De Montevertine, die weinig onderdoet aan zijn grote broer en de “Tweede” wijn van het domein de Pian di Ciampolo.

TOSCANE

Toscane is de bakermat van de schone kunsten in Europa, hier werd de basis gelegd voor de Renaissance. Beroemde kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci trokken Europa na de middeleeuwen uit het duister. Vroeger streden de stadsstaten van Toscanamet elkaar om de macht, nu doen ze dat op het gebied van wijnbouw.

Het lijkt wel alsof elke stad hier beroemde wijnen voortbrengt, met oneindig veel diversiteit. De dorpen Montalcino en Montepulciano wedijveren om de titel “koningin van de wijn”, met respectievelijk Brunello en Vino Nobile. Maar ook in de minder bekende gebieden – Carmignano bijvoorbeeld – maakt men grootse wijnen. Ook het Chianti gebied is weer helemaal terug van weggeweest. Kleine, serieuze producenten werken op de hooggelegen hellingen van Radda, met als resultaat ongeëvenaarde wijnen. Het predicaat “duur en zuur” behoort in Toscana definitief tot het verleden. Al deze wijnen hebben als grote, gemene deler de sangiovesedruif. Solo, maar soms ook bijgestaan door lokale broertjes en zusjes in een blend.

In Carmignano werken ze daarnaast met druivenrassen die verre familie zijn, zoals cabernet sauvignon. Deze uva francesca staat hier al sinds de zeventiende eeuw aangeplant. Wij laten ons voorstaan op producenten die hun sporen ruim hebben verdiend en al jaren tot de absolute top behoren. Verder werken we met een aantal jonge wijnmakers die de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in dit gebied.

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN MONTEVERTINE

Gun jezelf spannende wijn uit Italië