PROEFNOTITIE

Interessant project van Michele. Gebruikte hij de trebbiano eerst om er zijn Vin Santo mee te maken, nu gebruikt hij hem voor deze bijzondere cuvee. De druiven worden slechts voor 50% ontsteeld en dan in beton vergist zonder toevoeging van gist en zonder temperatuurcontrole. Daarna vind de rijping plaats op barrique waarvan 50% nieuw is. Wekelijks wordt er gebatonneerd. Na een jaar wordt de wijn ongefilterd gebotteld. Het resultaat is een imposante expressie van Toscaans wit. Puur en eerlijk. Rijp geel fruit: perzikjes en abrikozen. Met veel structuur en mineraliteit.  Nu al toegankelijk, maar er is ook nog rijpingspotentieel.

Download Fiche Technique

Monteraponi | Trebbiano Colli della Toscana Centrale 2017

 77,20

Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume

Monteraponi | Trebbiano Colli della Toscana Centrale 2017

PROEFNOTITIE

Interessant project van Michele. Gebruikte hij de trebbiano eerst om er zijn Vin Santo mee te maken, nu gebruikt hij hem voor deze bijzondere cuvee. De druiven worden slechts voor 50% ontsteeld en dan in beton vergist zonder toevoeging van gist en zonder temperatuurcontrole. Daarna vind de rijping plaats op barrique waarvan 50% nieuw is. Wekelijks wordt er gebatonneerd. Na een jaar wordt de wijn ongefilterd gebotteld. Het resultaat is een imposante expressie van Toscaans wit. Puur en eerlijk. Rijp geel fruit: perzikjes en abrikozen. Met veel structuur en mineraliteit.  Nu al toegankelijk, maar er is ook nog rijpingspotentieel.

Download Fiche Technique

 77,20

SPECIFICATIES

Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume

MONTERAPONI

Monteraponi heeft van oudsher een aantal single vinyards. De oudste is de Campitello wijngaard die uit 1986 stamt, de hoogste gelegen wijngaard op 550 meter is de Baron Ugo gaard, het paradepaard van het domein. Recentelijk heeft Michele een aantal nieuwe wijngaarden aangelegd die de komende jaren in productie komen. Hij doet daar nu nog zeer geheimzinnig over.

Zijn grote voorbeeld hiervoor is de nabijgelegen producent Montevertine, ook een van onze favorieten. Michele werkt samen met wijnmaker Maurizio Castelli, die ook de wijnen maakt voor Podere Boscarelli.

Net als bij Montevertine domineren bij Monteraponi betonnen kuipen en grote foeders (vaten) in de kelder. We zijn diep onder de indruk van de elegante wijnen van Monteraponi. Ze zijn spatzuiver, het is sangiovese in optima forma.

Lees meer over het wijnhuis Monteraponi

TOSCANE

Toscane is de bakermat van de schone kunsten in Europa, hier werd de basis gelegd voor de Renaissance. Beroemde kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci trokken Europa na de middeleeuwen uit het duister. Vroeger streden de stadsstaten van Toscanamet elkaar om de macht, nu doen ze dat op het gebied van wijnbouw.

Het lijkt wel alsof elke stad hier beroemde wijnen voortbrengt, met oneindig veel diversiteit. De dorpen Montalcino en Montepulciano wedijveren om de titel “koningin van de wijn”, met respectievelijk Brunello en Vino Nobile. Maar ook in de minder bekende gebieden – Carmignano bijvoorbeeld – maakt men grootse wijnen. Ook het Chianti gebied is weer helemaal terug van weggeweest. Kleine, serieuze producenten werken op de hooggelegen hellingen van Radda, met als resultaat ongeëvenaarde wijnen. Het predicaat “duur en zuur” behoort in Toscana definitief tot het verleden. Al deze wijnen hebben als grote, gemene deler de sangiovesedruif. Solo, maar soms ook bijgestaan door lokale broertjes en zusjes in een blend.

In Carmignano werken ze daarnaast met druivenrassen die verre familie zijn, zoals cabernet sauvignon. Deze uva francesca staat hier al sinds de zeventiende eeuw aangeplant. Wij laten ons voorstaan op producenten die hun sporen ruim hebben verdiend en al jaren tot de absolute top behoren. Verder werken we met een aantal jonge wijnmakers die de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in dit gebied.

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN MONTERAPONI

Gun jezelf spannende wijn uit Italië