PROEFNOTITIE

Dit zijn zeer begerenswaardige brunello’s. Ouderwets gemaakte wijnen die zeer klassiek aandoen, maar toch voldoende speelsheid hebben in het fruit om niet monolitisch te worden. Grootse wijn met een enorm rijpingspotentieel.

Download Fiche Technique

Mastrojanni | Brunello di Montalcino 2012 Magnum

 136,10

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Volume

Uitverkocht

Mastrojanni | Brunello di Montalcino 2012 Magnum

PROEFNOTITIE

Dit zijn zeer begerenswaardige brunello’s. Ouderwets gemaakte wijnen die zeer klassiek aandoen, maar toch voldoende speelsheid hebben in het fruit om niet monolitisch te worden. Grootse wijn met een enorm rijpingspotentieel.

Download Fiche Technique

 136,10

Uitverkocht

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Volume

MASTROJANNI

Mastrojanni behoort tot een van de oudere domeinen uit Montalcino. De familie heeft met de hoge kwaliteit van hun Brunello’s deze regio mede op de kaart gezet. Toen Mastrojanni de 90 hectaren in Castelnuove kocht in 1975 was het allemaal bos gelegen in een punt waar de rivier de Asso en de Orcia samenkomen. Castelnuove del Abate ligt in het uiterste Zuid-Oostlijke gelegen deel van Montalcino.

De bodem bestaat uit klei, zandsteen en keien. Alles bij elkaar zijn er nu zo’n 25 hectaren aangeplant. Mastrojanni hoort tot de traditionele stroming binnen Montalcino, dat houdt in geen barriques, maar alleen grote houten foeders voor de rijping en betonnen open kuipen voor de fermentatie. De laatste jaren zijn de foeders wel kleiner geworden, van 30-45 hectoliter terug naar 16 hectoliter. Dit om de invloed met de lucht wat te bespoedigen en meer richting wat fruitexpressie te gaan.

Toen de oprichter overleed in 2007 wisten de nabestaanden niet tot overeenkomst te komen over de koerst die er gevaren zou worden. Uiteindelijk besloten ze het domein aan de Illy groep te verkopen. Die bezaten reeds een domein in Montalcino en zagen graag dat het klassieke domein veiliggesteld zou worden. Ze hebben dan ook niets veranderd aan de filosofie van het bedrijf en Andrea Marchetti, die het bedrijf al sinds 1992 leidt is nog immer verantwoordelijk voor alles, samen met de consulterend oenoloog Maurizio Castelli.

TOSCANE

Toscane is de bakermat van de schone kunsten in Europa, hier werd de basis gelegd voor de Renaissance. Beroemde kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci trokken Europa na de middeleeuwen uit het duister. Vroeger streden de stadsstaten van Toscanamet elkaar om de macht, nu doen ze dat op het gebied van wijnbouw.

Het lijkt wel alsof elke stad hier beroemde wijnen voortbrengt, met oneindig veel diversiteit. De dorpen Montalcino en Montepulciano wedijveren om de titel “koningin van de wijn”, met respectievelijk Brunello en Vino Nobile. Maar ook in de minder bekende gebieden – Carmignano bijvoorbeeld – maakt men grootse wijnen. Ook het Chianti gebied is weer helemaal terug van weggeweest. Kleine, serieuze producenten werken op de hooggelegen hellingen van Radda, met als resultaat ongeëvenaarde wijnen. Het predicaat “duur en zuur” behoort in Toscana definitief tot het verleden. Al deze wijnen hebben als grote, gemene deler de sangiovesedruif. Solo, maar soms ook bijgestaan door lokale broertjes en zusjes in een blend.

In Carmignano werken ze daarnaast met druivenrassen die verre familie zijn, zoals cabernet sauvignon. Deze uva francesca staat hier al sinds de zeventiende eeuw aangeplant. Wij laten ons voorstaan op producenten die hun sporen ruim hebben verdiend en al jaren tot de absolute top behoren. Verder werken we met een aantal jonge wijnmakers die de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in dit gebied.

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

Niets gevonden.

MEER WIJNEN VAN MASTROJANNI

Gun jezelf spannende wijn uit Italië