Op 700 meter boven zeeniveau, onder toeziend oog van de Etna is de plek waar lichte elegantie en serieuze structuur samenkomen. San Teodoro is de “instapwijn” van Massimo Lentsch maar heeft alles wat je zoekt in een wijn. Rood kersenfruit, finesse, specerijen, heldere mineralen, ziltigheid en vulkanische pittigheid. De tannines zijn ragfijn en geven houvast en lengte.
Proefnotitie De Grote Hamersma
Gaan met die vulkaan. Producent aan de noordkant van het eiland. Vulkanische ondergrond blijkt een geweldige voedingsbodem voor een druif als de nerello mascalese, voormalige Griek die daar ooit is beland. Dit Siciliaans-Griekse onderonsje leidde in 2019 tot een zeer gloedvolle rode wijn.
Mineraal, peperig en compact. Misschien is het wat makkelijk om associaties met rokerigheid te maken, maar die zijn er wel degelijk. Geflambeerde kersen, geroosterde amandeltjes. Er is sprake van een soort ziltigheid, iets krokants, wat hartigs. En ondanks al die potentiële lava, aswolken en magmakamers is het een frisse, verkwikkende en heldere rosso. En met dank aan de filigreine tanninestructuur is ie lichtvoetiger dan verwacht.
Altijd handig als je je, in het geval van een uitbarsting, snel uit de voeten moet maken.