PROEFNOTITIE

Op 700 meter boven zeeniveau, onder toeziend oog van de Etna is de plek waar lichte elegantie en serieuze structuur samenkomen. San Teodoro is de “instapwijn” van Massimo Lentsch maar heeft alles wat je zoekt in een wijn. Rood kersenfruit, finesse, specerijen, heldere mineralen, ziltigheid en vulkanische pittigheid. De tannines zijn ragfijn en geven houvast en lengte.

Proefnotitie De Grote Hamersma
Gaan met die vulkaan. Producent aan de noordkant van het eiland. Vulkanische ondergrond blijkt een geweldige voedingsbodem voor een druif als de nerello mascalese, voormalige Griek die daar ooit is beland. Dit Siciliaans-Griekse onderonsje leidde in 2019 tot een zeer gloedvolle rode wijn.

Mineraal, peperig en compact. Misschien is het wat makkelijk om associaties met rokerigheid te maken, maar die zijn er wel degelijk. Geflambeerde kersen, geroosterde amandeltjes. Er is sprake van een soort ziltigheid, iets krokants, wat hartigs. En ondanks al die potentiële lava, aswolken en magmakamers is het een frisse, verkwikkende en heldere rosso. En met dank aan de filigreine tanninestructuur is ie lichtvoetiger dan verwacht.

Altijd handig als je je, in het geval van een uitbarsting, snel uit de voeten moet maken.

Massimo Lentsch | Etna Rosso “San Teodoro” 2019

 25,10

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Type
Volume
Alcoholpercentage
Onderscheiding

Massimo Lentsch | Etna Rosso “San Teodoro” 2019

PROEFNOTITIE

Op 700 meter boven zeeniveau, onder toeziend oog van de Etna is de plek waar lichte elegantie en serieuze structuur samenkomen. San Teodoro is de “instapwijn” van Massimo Lentsch maar heeft alles wat je zoekt in een wijn. Rood kersenfruit, finesse, specerijen, heldere mineralen, ziltigheid en vulkanische pittigheid. De tannines zijn ragfijn en geven houvast en lengte.

Proefnotitie De Grote Hamersma
Gaan met die vulkaan. Producent aan de noordkant van het eiland. Vulkanische ondergrond blijkt een geweldige voedingsbodem voor een druif als de nerello mascalese, voormalige Griek die daar ooit is beland. Dit Siciliaans-Griekse onderonsje leidde in 2019 tot een zeer gloedvolle rode wijn.

Mineraal, peperig en compact. Misschien is het wat makkelijk om associaties met rokerigheid te maken, maar die zijn er wel degelijk. Geflambeerde kersen, geroosterde amandeltjes. Er is sprake van een soort ziltigheid, iets krokants, wat hartigs. En ondanks al die potentiële lava, aswolken en magmakamers is het een frisse, verkwikkende en heldere rosso. En met dank aan de filigreine tanninestructuur is ie lichtvoetiger dan verwacht.

Altijd handig als je je, in het geval van een uitbarsting, snel uit de voeten moet maken.

 25,10

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Type
Volume
Alcoholpercentage
Onderscheiding

SICILIË

Sicilië is het het eiland dat een schop lijkt te krijgen van de laars van Italië. Het eiland heeft een zeer rijke geschiedenis en heeft vele veldslagen en overheersers gekend: Grieken, Gothen en Arabieren hebben allemaal kortere of langere tijd geheerst op het eiland. En bijna allemaal hebben ze hun sporen nagelaten in kunst, architectuur, irrigatiesystemen en in de keuken.

Sicilië is altijd bekend geweest om zijn vruchtbare gronden en geschiktheid voor het verbouwen van allerhande gewassen. Er wordt wel gezegd dat de wijnbouw in Italië vanuit Sicilië is ontstaan. In het oosten van het eiland ligt de Val Dèmone, rond de stad Catania, deze wordt gedomineerd door de actieve vulkaan de Etna. Op de hellingen van deze vulkaan staan de wijngaarden in het zwarte vulkanisch zand. In Het zuid-westen van het eiland in de Val di Noto, rondom de stad Vittoria.

Daar vind je in de zandbodems de eerste DOCG wijn van het eiland de Cerasuolo di Vittoria. In de punt van het oosten ligt de Val di Mazara. Rondom de steden Palermo, Marsala en Agrigento en het eilandje Pantelleria.

Lees meer over Sicilië

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN MASSIMO LENTSCH

Gun jezelf spannende wijn uit Italië