PROEFNOTITIE

Mario Recchi Franceschini | Piceno Rosso “Donna Eugenia” 2018

 20,35

Jaargang
Wijnregio
Type
Volume

Mario Recchi Franceschini | Piceno Rosso “Donna Eugenia” 2018

PROEFNOTITIE

 20,35

SPECIFICATIES

Jaargang
Wijnregio
Type
Volume

MARIO RECCHI FRANCESCHINI

De eerste ontmoeting met Mario was ongebruikelijk. En de andere daarna eigenlijk ook. De eerste ontmoeting was op de Vinitaly 2018. De beurs was voorbij en we stonden op het punt de beurs te verlaten toen we werden aangesproken door een jonge kerel bij de Offida Consorziostand. Of we Passerina en Pecorino wilden proeven. We waren er eigenlijk wel klaar mee na vier beursdagen, maar geven hem toch het voordeel van de twijfel. Dat bleek een gouden zet.

De wijn was geweldig expressief en heel sprekend voor deze druivenrassen die soms een beetje flets kunnen zijn. Mario zei dat hij er illegaal tussen stond omdat hij net begonnen was en het bedrijf eigenlijk nog niet echt bestond, maar hij kende het hoofd van het Consorzio en die kneep een oogje dicht. Toen we hem bezochten op zijn domein in de Marken vielen er wat meer dingen op hun plek. Mario was niet zomaar een jonge kerel, maar een Conte, een graaf. .

Lees meer over het wijnhuis Franceschini

DE MARKEN

De Marken liggen in het midden van Italie, aan de oostkant grenzend aan de Adriatische zee. Het is een groene streek en mag zich de laatste jaren steeds meer in populariteit verheugen. De Marken hebben dan ook een aantal mooie witte wijntroeven in handen. De bekendste witte druif uit deze streek is de Verdicchio. Van oudsher bekend uit het gebied rond Jesi, maar voor een wat ruigere variant kies je iets uit het heuvelachtig gebied tegen de Appenijnen aan bij Matelica. Daarnaast is de Pecorino druif aan een opmars bezig. Pecorino geniet vooral bekendheid rond het dorp Offida, waar de beste wijnen vandaan komen.

Zoals zoveel provincies in Italie hebben de Marken vele overheersers gekend. Van de Picenen tot de Romeinen, Van de Gothen tot Karel de Grote en van de Paus tot Napoleon en weer terug. De Marken danken hun naam aan het woord grens (marca) uit de middeleeuwen toen het een grensgebied was.

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN MARIO RECCHI FRANCESCHINI

Gun jezelf spannende wijn uit Italië