PROEFNOTITIE

We sloegen twee jaar geleden aan op de schitterende wijnen van de Frappato druif van Guglielmo Manenti. Toen we ook zijn Nero d’Avola hadden geproefd waren we gelijk verkocht. Zo knap dat deze man er steeds weer in slaagt om – op dezelfde breedtegraad als Tunis! – zeer frisse en licht verteerbare wijnen te maken. En dat helemaal natuurlijk. Deze Nero d’Avola zit volgepakt met aantrekkelijk geurig paars fruit en een mintige frisheid. De zuren zorgen voor de nodige diepgang. Een gezonde natuurlijke wijn met mooie strakke omlijning. Huzarenstukje weer van Manenti.

Manenti | Nero d’Avola 2018

 28,80

Wijnproducent
Wijnregio
Druivenras
Type
Onderscheiding
Jaargang
Volume
Alcoholpercentage

Manenti | Nero d’Avola 2018

PROEFNOTITIE

We sloegen twee jaar geleden aan op de schitterende wijnen van de Frappato druif van Guglielmo Manenti. Toen we ook zijn Nero d’Avola hadden geproefd waren we gelijk verkocht. Zo knap dat deze man er steeds weer in slaagt om – op dezelfde breedtegraad als Tunis! – zeer frisse en licht verteerbare wijnen te maken. En dat helemaal natuurlijk. Deze Nero d’Avola zit volgepakt met aantrekkelijk geurig paars fruit en een mintige frisheid. De zuren zorgen voor de nodige diepgang. Een gezonde natuurlijke wijn met mooie strakke omlijning. Huzarenstukje weer van Manenti.

 28,80

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Wijnregio
Druivenras
Type
Onderscheiding
Jaargang
Volume
Alcoholpercentage

GUGLIELMO MANENTI

Manenti was zijn tijd al voorruit bij zijn keuze om vooral veel Frappato aan te planten. Hij vind deze druif de toekomst voor het Vittoria gebied. Frappato geeft fruitige expressieve zachte wijnen, maar rondom Bastonaca ook al wat dieper paarser fruit. De bodem bestaat uit een top laag van 45 cm van rood zand (sabbia rosso) en dan een keiharde laag zandsteen die als een spons water vasthoud. De laag komen de wortels moeilijk door maar zorgt wel dat er geen waterstress optreed in de hete zomers.

De afgelopen jaren maakte Guglielmo zijn wijnen in de kelder van Gulfi, nu heeft hij een prachtige oude boerderij en historische wijnmakerij gekocht midden tussen zijn wijngaarden. Het gebouw was compleet verwaarloosd, maar is nu bijna geheel gerenoveerd. De volgende jaargang 20121 zullen de wijnen dus helemaal in house gevinivieerd worden. Wij verwachten dat de kwaliteit dan nog verder omhoog zal gaan.

SICILIË

Sicilië is het het eiland dat een schop lijkt te krijgen van de laars van Italië. Het eiland heeft een zeer rijke geschiedenis en heeft vele veldslagen en overheersers gekend: Grieken, Gothen en Arabieren hebben allemaal kortere of langere tijd geheerst op het eiland. En bijna allemaal hebben ze hun sporen nagelaten in kunst, architectuur, irrigatiesystemen en in de keuken.

Sicilië is altijd bekend geweest om zijn vruchtbare gronden en geschiktheid voor het verbouwen van allerhande gewassen. Er wordt wel gezegd dat de wijnbouw in Italië vanuit Sicilië is ontstaan. In het oosten van het eiland ligt de Val Dèmone, rond de stad Catania, deze wordt gedomineerd door de actieve vulkaan de Etna. Op de hellingen van deze vulkaan staan de wijngaarden in het zwarte vulkanisch zand. In Het zuid-westen van het eiland in de Val di Noto, rondom de stad Vittoria.

Daar vind je in de zandbodems de eerste DOCG wijn van het eiland de Cerasuolo di Vittoria. In de punt van het oosten ligt de Val di Mazara. Rondom de steden Palermo, Marsala en Agrigento en het eilandje Pantelleria.

Lees meer over Sicilië

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN GUGLIELMO MANENTI

Gun jezelf spannende wijn uit Italië