PROEFNOTITIE

Voor goede rosé moest je vroeger niet in Italie zijn, daar kunnen we eerlijk over zijn. Luigi Boveri verwijst dit vooroordeel voorgoed naar de prullenbak met deze uitstekende instapper. Een geurige neus vol rood fruit en ongecompliceerd plezier, een prettige frisheid en een onverwachte lengte maken dit tot een perfecte begeleider van antipasti, gegrilde visjes, borrelplankjes, en kan zelfs goed overweg met tomaat.

  1. Home
  2. Winkel
  3. Alle Wijnen
  4. Luigi Boveri | Colli Tortonesi Rosato 2021

Luigi Boveri | Colli Tortonesi Rosato 2021

 9,50

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras,
Type
Alcoholpercentage
  1. Home
  2. Winkel
  3. Alle Wijnen
  4. Luigi Boveri | Colli Tortonesi Rosato 2021

Luigi Boveri | Colli Tortonesi Rosato 2021

PROEFNOTITIE

Voor goede rosé moest je vroeger niet in Italie zijn, daar kunnen we eerlijk over zijn. Luigi Boveri verwijst dit vooroordeel voorgoed naar de prullenbak met deze uitstekende instapper. Een geurige neus vol rood fruit en ongecompliceerd plezier, een prettige frisheid en een onverwachte lengte maken dit tot een perfecte begeleider van antipasti, gegrilde visjes, borrelplankjes, en kan zelfs goed overweg met tomaat.

 9,50

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras,
Type
Alcoholpercentage

LUIGI BOVERI

Buiten de gebaande paden van Piemonte ligt de Colli Tortonesi. Het ligt in het oosten van Piemonte. Hier is de cantina van Luigi Boveri en zijn familie gevestigd. Samen met de beroemdere Walter Massa is Luigi de protagonist van de regio. Samen zetten ze het druivenras Timorasso weer op de kaart. Daar kwamen we ook voor toen we Luigi voor het eerst bezochten. Maar bij het proeven van zijn wijnen viel ons ook de prachtige Barbera’s op.

De hogere cuvees zijn vaak gemaakt van wijngaarden van wel 100 jaar oud, maar ook met zijn instap Barbera laten Luigi zien dat hij een meester is met Barbera. Luigi zelf is heel gewoon gebleven en meer een contadino dan een eloquent wijnmaker zijn wijnen hebben echter een flinke verfijning die je op het eerste gezicht niet zo bij hem verwacht. Hij is ontzettend gastvrij en de maatstaf voor de regio.

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN LUIGI BOVERI

Gun jezelf spannende wijn uit Italië
 

Geen 18, geen alcohol