PROEFNOTITIE

Bij Le Due Terre wordt vooral gewerkt met inheemse Friulaanse druivenrassen en dan vooral degene die het best gedijen in de Colli Orientali: Refosco en Schiopettino. In de Sacrisassi Rosso wordt ontegenzeggelijk bewezen dat van kleine (lees onbekende) druivenrassen grote wijn gemaakt kan worden. Rode wijn zonder interventie. Geen kunstmatig gist, geen temperatuurcontrole, geen sulfiet. Deze wijn wordt ook niet overgestoken na de malolactische gisting. Alle conserveermiddelen zitten er van nature in en daarmee is deze wijn zeer lang houdbaar.

Download Fiche Technique

Le Due Terre | Sacrisassi Rosso 2011

 48,15

Jaargang
Wijnregio
Type
Onderscheiding
Volume

Le Due Terre | Sacrisassi Rosso 2011

PROEFNOTITIE

Bij Le Due Terre wordt vooral gewerkt met inheemse Friulaanse druivenrassen en dan vooral degene die het best gedijen in de Colli Orientali: Refosco en Schiopettino. In de Sacrisassi Rosso wordt ontegenzeggelijk bewezen dat van kleine (lees onbekende) druivenrassen grote wijn gemaakt kan worden. Rode wijn zonder interventie. Geen kunstmatig gist, geen temperatuurcontrole, geen sulfiet. Deze wijn wordt ook niet overgestoken na de malolactische gisting. Alle conserveermiddelen zitten er van nature in en daarmee is deze wijn zeer lang houdbaar.

Download Fiche Technique

 48,15

LE DUE TERRE | FLAVIO BASILICATA EN SILVANA FORTE

Flavio en Silvana zijn denk ik de allerliefste knuffelwijnproducenten die ik ken. Ze zijn volledig oprecht in alles en enorm gastvrij. Geen geheimen of dubbele bodems, hier is alles what you see, what you get. Maar de smaak van hun wijnen is bijna onnavolgbaar. Complexe wijnen met diepte, kracht en lengte. Flavio maakt zijn wijnen traditioneel zoals ze vroeger ook al gemaakt werden. “Ik doe eigenlijk niks, jij zou het ook kunnen” fluistert hij me wel eens toe. Dat zou een mooie wereld zijn waar iedereen op eenvoudige wijze absolute top wijnen zou maken.

Ik geloof toch meer in de hand van de meester Flavio. Le Due terre is gevestigd in Prepotto in de Colli Orientali del Friuli. Dit wat noordelijker gelegen gebied van Friuli is bekend vanwege zijn rode wijnen. In de Isonzo en de Collio is het vaak te koud en te nat om blauwe druiven goed te laten rijpen. Doordat de Colli Orientali verder landinwaarts liggen heeft het meer een landklimaat en kunnen blauwe rassen wel goed rijpen. Flavio Basilicata heeft internationale druivenrassen aangeplant staan zoals Merlot, en Pinot Nero, maar ook die inheemse rassen Schioppetino en Refosco.

Lees alles over het wijnhuis Le Due Terre

FRIULI

De regio Friuli ligt aan de oostkant van Noord-Italië, tegen de Sloveense grens aan. Die Slavische buurman zien hier we terug in veel plaats- en persoonsnamen. In de gemeente Gorizia liggen de wijngebieden Isonzo en – het iets heuvelachtigere – Collio. De Julische Alpen beschermen dit gebied tegen koude lucht uit het noorden en het oosten.

De nabijheid van de Adriatische zee zorgt juist weer voor temperatuursmatiging. Vooral de bodems zijn hier bijzonder, in de heuvels van Collio liggen de oudste bodems van de regio. Deze bestaan uit kalkrijke mergel die ze hier flysch di cormons noemen. Dit bodemtype geeft zeer volle, rijke en krachtige witte wijnen. Isonzo ligt lager in Friuli, tussen de Collio en de Adriatische zee. Friuliaanse wijnen staan bekend om hun breedte, complexiteit en elegantie.

Lees alles over de regio Friuli

 

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN LE DUE TERRE

Gun jezelf spannende wijn uit Italië