Riserva staat bij Simone Santini niet voor hout gebruik, maar voor de lange rijping die de wijn ondergaat. Twee jaar “sur lie” in stalen tanks en dan nog een jaar rijping op de fles. Vernaccia met brede schouders en een six pack. Groots genieten van dit edele wit uit Toscane.
LE CALCINAIE
Simone Santini is een energiek en enthousiast persoon. Maar vooral bloedserieus wanneer het aankomt op het maken van wijn van de hoogste kwaliteit. Het domein van Simone ligt zo’n vier kilometer buiten San Giminano. In 1986 plante hij zijn eerste wijngaarden, dat zijn ook de wijngaarden waar hij nu zijn riserva van maakt. De naam Le Calcinaie betekend vrijelijk vertaald calcair. Dit komt door het grote aandeel schelpen in de bodem. Tijdens het pleioceen lag Toscane nog onder de zeespiegel, vandaar. Sinds 1996 is Simone biologisch gecertificeerd. Ook zijn proces van wijnmaken is dat.
Zelf heeft hij hier voor gekozen omdat hij de hoogste kwaliteit wil produceren. Het is voor hem bepaald geen modegril. Je ziet dan ook in zijn kelder dat hij van alle moderne gemakken voorzien is. Zelf zegt hij hierover dat dat zeer belangrijk is voor de produktie van biologische wijn. Hygiëne is een topprioriteit. Hygiëne, gecombineerd met geweldige kwaliteit fruit, geeft je de mogelijkheid om met zo min mogelijk sulfiet te werken. Dan komen ook de aroma’s en de karakteristieken van de wijn het beste uit.
TOSCANE
Toscane is de bakermat van de schone kunsten in Europa, hier werd de basis gelegd voor de Renaissance. Beroemde kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci trokken Europa na de middeleeuwen uit het duister. Vroeger streden de stadsstaten van Toscanamet elkaar om de macht, nu doen ze dat op het gebied van wijnbouw.
Het lijkt wel alsof elke stad hier beroemde wijnen voortbrengt, met oneindig veel diversiteit. De dorpen Montalcino en Montepulciano wedijveren om de titel “koningin van de wijn”, met respectievelijk Brunello en Vino Nobile. Maar ook in de minder bekende gebieden – Carmignano bijvoorbeeld – maakt men grootse wijnen. Ook het Chianti gebied is weer helemaal terug van weggeweest. Kleine, serieuze producenten werken op de hooggelegen hellingen van Radda, met als resultaat ongeëvenaarde wijnen. Het predicaat “duur en zuur” behoort in Toscana definitief tot het verleden. Al deze wijnen hebben als grote, gemene deler de sangiovesedruif. Solo, maar soms ook bijgestaan door lokale broertjes en zusjes in een blend.
In Carmignano werken ze daarnaast met druivenrassen die verre familie zijn, zoals cabernet sauvignon. Deze uva francesca staat hier al sinds de zeventiende eeuw aangeplant. Wij laten ons voorstaan op producenten die hun sporen ruim hebben verdiend en al jaren tot de absolute top behoren. Verder werken we met een aantal jonge wijnmakers die de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in dit gebied.