PROEFNOTITIE

Simone is er weer in geslaagd om een bijzonder frisse Vernaccia te maken. Delicaat en verfijnd. Denk aan wilde perzik, rauwe amandel en vers gesneden venkel.

Download Fiche Technique

Proefnotitie De Grote Hamersma

“San Gimignano. Het Manhattan van de Middeleeuwen. Vanwege zijn hoge torens uit lang vervlogen tijden. Kortom, toeristentrekpleister.

Is er wat te drinken? Zekers. Vooral wit. Maar dat is niet altijd even goed. Torenhoge verwachtingen worden op de terrasjes algauw met de grond gelijkgemaakt. Slap, doorsnee, saai. Uitzonderingen? Zeker. Zoals altijd, zouden we bijna zeggen.

Tenuta Le Calcinaie Toonaangevend producent met zijn wijngaarden vier kilometer buiten San Gimignano. De grond ter plekke: vanwege de grote hoeveelheid aanwezige schelpen, kalkrijk, calcair: Calcinaie…

Levert zodoende een heuse vin de terroir op. Amandeltjes, wilde pezrik, zachte kruiderij, venkel natuurappel, rust in de mond.”

Le Calcinaie | Vernaccia di San Gimignano 2022

 16,65

Jaargang
Wijnregio
Type
Volume
Onderscheiding

Le Calcinaie | Vernaccia di San Gimignano 2022

PROEFNOTITIE

Simone is er weer in geslaagd om een bijzonder frisse Vernaccia te maken. Delicaat en verfijnd. Denk aan wilde perzik, rauwe amandel en vers gesneden venkel.

Download Fiche Technique

Proefnotitie De Grote Hamersma

“San Gimignano. Het Manhattan van de Middeleeuwen. Vanwege zijn hoge torens uit lang vervlogen tijden. Kortom, toeristentrekpleister.

Is er wat te drinken? Zekers. Vooral wit. Maar dat is niet altijd even goed. Torenhoge verwachtingen worden op de terrasjes algauw met de grond gelijkgemaakt. Slap, doorsnee, saai. Uitzonderingen? Zeker. Zoals altijd, zouden we bijna zeggen.

Tenuta Le Calcinaie Toonaangevend producent met zijn wijngaarden vier kilometer buiten San Gimignano. De grond ter plekke: vanwege de grote hoeveelheid aanwezige schelpen, kalkrijk, calcair: Calcinaie…

Levert zodoende een heuse vin de terroir op. Amandeltjes, wilde pezrik, zachte kruiderij, venkel natuurappel, rust in de mond.”

 16,65

SPECIFICATIES

Jaargang
Wijnregio
Type
Volume
Onderscheiding

LE CALCINAIE

Simone Santini is een energiek en enthousiast persoon. Maar vooral bloedserieus wanneer het aankomt op het maken van wijn van de hoogste kwaliteit. Het domein van Simone ligt zo’n vier kilometer buiten San Giminano. In 1986 plante hij zijn eerste wijngaarden, dat zijn ook de wijngaarden waar hij nu zijn riserva van maakt. De naam Le Calcinaie betekend vrijelijk vertaald calcair. Dit komt door het grote aandeel schelpen in de bodem. Tijdens het pleioceen lag Toscane nog onder de zeespiegel, vandaar. Sinds 1996 is Simone biologisch gecertificeerd. Ook zijn proces van wijnmaken is dat.

Zelf heeft hij hier voor gekozen omdat hij de hoogste kwaliteit wil produceren. Het is voor hem bepaald geen modegril. Je ziet dan ook in zijn kelder dat hij van alle moderne gemakken voorzien is. Zelf zegt hij hierover dat dat zeer belangrijk is voor de produktie van biologische wijn. Hygiëne is een topprioriteit. Hygiëne, gecombineerd met geweldige kwaliteit fruit, geeft je de mogelijkheid om met zo min mogelijk sulfiet te werken. Dan komen ook de aroma’s en de karakteristieken van de wijn het beste uit.

TOSCANE

Toscane is de bakermat van de schone kunsten in Europa, hier werd de basis gelegd voor de Renaissance. Beroemde kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci trokken Europa na de middeleeuwen uit het duister. Vroeger streden de stadsstaten van Toscanamet elkaar om de macht, nu doen ze dat op het gebied van wijnbouw.

Het lijkt wel alsof elke stad hier beroemde wijnen voortbrengt, met oneindig veel diversiteit. De dorpen Montalcino en Montepulciano wedijveren om de titel “koningin van de wijn”, met respectievelijk Brunello en Vino Nobile. Maar ook in de minder bekende gebieden – Carmignano bijvoorbeeld – maakt men grootse wijnen. Ook het Chianti gebied is weer helemaal terug van weggeweest. Kleine, serieuze producenten werken op de hooggelegen hellingen van Radda, met als resultaat ongeëvenaarde wijnen. Het predicaat “duur en zuur” behoort in Toscana definitief tot het verleden. Al deze wijnen hebben als grote, gemene deler de sangiovesedruif. Solo, maar soms ook bijgestaan door lokale broertjes en zusjes in een blend.

In Carmignano werken ze daarnaast met druivenrassen die verre familie zijn, zoals cabernet sauvignon. Deze uva francesca staat hier al sinds de zeventiende eeuw aangeplant. Wij laten ons voorstaan op producenten die hun sporen ruim hebben verdiend en al jaren tot de absolute top behoren. Verder werken we met een aantal jonge wijnmakers die de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in dit gebied.

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN LE CALCINAIE

Gun jezelf spannende wijn uit Italië