PROEFNOTITIE

De Chianti Cru wordt gemaakt van het fruit van de hoogst gelegen wijngaard van Angela. Het fruit is expressief en explosief. Levendig en intens. Deze jonge wijnmaakster kan zich nu al meteen met de groten uit Chianti.

Download Fiche Technique

Istine | Chianti Classico “Vigna Istine” 2020

 38,30

Type
Onderscheiding
Wijnregio
Druivenras
Jaargang
Volume

Istine | Chianti Classico “Vigna Istine” 2020

PROEFNOTITIE

De Chianti Cru wordt gemaakt van het fruit van de hoogst gelegen wijngaard van Angela. Het fruit is expressief en explosief. Levendig en intens. Deze jonge wijnmaakster kan zich nu al meteen met de groten uit Chianti.

Download Fiche Technique

 38,30

SPECIFICATIES

Type
Onderscheiding
Wijnregio
Druivenras
Jaargang
Volume

ISTINE

Angela komt uit een familie van wijngaardaanleggers. Door de tijd heen hebben ze door faillisementen van hun opdrachtgevers ook een aantal wijngaarden terug in hun bezit gekregen. Angela zag zichzelf alleen niet in een graafmachine zitten of naast haar vader op kantoor en besloot om de wijn te gaan maken van de familie wijngaarden.

Een aantal van deze gaarden bevinden zich in Radda een hooggelegen dorp in het centrum van het Chianti Classico gebied. Ook liggen er een aantal in Gaiole. Het wijngaardareaal bestaat maar liefst uit  34 hectare, maar een groot deel is niet in gebruik (te jong) of daar wordt het fruit van verkocht. Om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden, behouden ze een gestaag tempo qua groei, ze produceren nu slechts 20.000 flessen.

Angela haar eerste jaargang was 2009 en ze heeft zich, door de hoge kwaliteit, snel in de kijker gespeeld en gooit nu reeds hoge ogen met haar wijn. Ik prijs me gelukkig dat ik regelmatig op vakantie ben in Radda en zo haar wijnen al vroeg heb leren kennen. Angela heeft een no nonsense filosofie waarbij de kwaliteit van het fruit voorop staat en er in de kelder met weinig interventie gewerkt wordt. Vaak zie je de persoonlijkheid van de wijnmaker terug in de wijnen en zo ook bij de wijnen van Angela. Ze is jong, energiek intelligent en vol van haar eigen terroir in Radda.

TOSCANE

Toscane is de bakermat van de schone kunsten in Europa, hier werd de basis gelegd voor de Renaissance. Beroemde kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci trokken Europa na de middeleeuwen uit het duister. Vroeger streden de stadsstaten van Toscanamet elkaar om de macht, nu doen ze dat op het gebied van wijnbouw.

Het lijkt wel alsof elke stad hier beroemde wijnen voortbrengt, met oneindig veel diversiteit. De dorpen Montalcino en Montepulciano wedijveren om de titel “koningin van de wijn”, met respectievelijk Brunello en Vino Nobile. Maar ook in de minder bekende gebieden – Carmignano bijvoorbeeld – maakt men grootse wijnen. Ook het Chianti gebied is weer helemaal terug van weggeweest. Kleine, serieuze producenten werken op de hooggelegen hellingen van Radda, met als resultaat ongeëvenaarde wijnen. Het predicaat “duur en zuur” behoort in Toscana definitief tot het verleden. Al deze wijnen hebben als grote, gemene deler de sangiovesedruif. Solo, maar soms ook bijgestaan door lokale broertjes en zusjes in een blend.

In Carmignano werken ze daarnaast met druivenrassen die verre familie zijn, zoals cabernet sauvignon. Deze uva francesca staat hier al sinds de zeventiende eeuw aangeplant. Wij laten ons voorstaan op producenten die hun sporen ruim hebben verdiend en al jaren tot de absolute top behoren. Verder werken we met een aantal jonge wijnmakers die de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in dit gebied.

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

Niets gevonden.

MEER WIJNEN VAN ISTINE

Gun jezelf spannende wijn uit Italië