PROEFNOTITIE

Het talent van de wijnmaker komt het beste bovendrijven in de moeilijke jaren. Het jaar 2014 staat in de boeken als een koel jaar, wat voor Brunello absoluut geen slecht nieuws hoeft te zijn. Alessandro Mori besloot in dit koelere jaar het fruit van zijn mooiste wijngaard Madonne della Grazie niet apart te vinifieren maar samen te voegen met zijn “basis” Brunello.  Het resultaat mag er zijn. Het opgewekte rode fruit en de mintige frisheid lokken je zingend het glas in. Het sap is soepel maar ook rijk en gestructureerd, de balans is verbluffend. Doe ons nog maar een glaasje “moeilijk jaar”.

 

 

Il Marroneto | Brunello di Montalcino 2014 Magnum

 183,95

Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Onderscheiding
Volume

Uitverkocht

Il Marroneto | Brunello di Montalcino 2014 Magnum

PROEFNOTITIE

Het talent van de wijnmaker komt het beste bovendrijven in de moeilijke jaren. Het jaar 2014 staat in de boeken als een koel jaar, wat voor Brunello absoluut geen slecht nieuws hoeft te zijn. Alessandro Mori besloot in dit koelere jaar het fruit van zijn mooiste wijngaard Madonne della Grazie niet apart te vinifieren maar samen te voegen met zijn “basis” Brunello.  Het resultaat mag er zijn. Het opgewekte rode fruit en de mintige frisheid lokken je zingend het glas in. Het sap is soepel maar ook rijk en gestructureerd, de balans is verbluffend. Doe ons nog maar een glaasje “moeilijk jaar”.

 

 

 183,95

Uitverkocht

SPECIFICATIES

Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Onderscheiding
Volume

IL MARRONETO

C’era una volta, toen Montalcino nog een klein onbekend gebied was en er een handvol producenten waren die daar wijngaarden hadden. In die tijd kocht de vader van Alessandro het domein “Il Marroneto” in Montalcino. Het was 1974. Samen met zijn vader en zijn oudere broer maakte Alessandro daar de wijnen. Hij was veertien en het was meer een zomerhobby, maar het greep hem.

Alessandro stamt uit een juridisch geslacht en uiteindelijk kozen zijn vader en zijn broer om dat voort te zetten. Zijn aanstaande carrière liet hij los en hij verhuisde in 1994 naar het domein in Montalcino. Op dit moment is Il Marroneto nog steeds een van de kleinste producenten in het gebied, maar tevens een van de oudste. De wijnen zijn beroemd om hun rijpingspotentieel en Alessandro wordt ook wel het geweten van Montalcino genoemd.

Lees alles over het wijnhuis Il Marroneto

TOSCANE

Toscane is de bakermat van de schone kunsten in Europa, hier werd de basis gelegd voor de Renaissance. Beroemde kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci trokken Europa na de middeleeuwen uit het duister. Vroeger streden de stadsstaten van Toscanamet elkaar om de macht, nu doen ze dat op het gebied van wijnbouw.

Het lijkt wel alsof elke stad hier beroemde wijnen voortbrengt, met oneindig veel diversiteit. De dorpen Montalcino en Montepulciano wedijveren om de titel “koningin van de wijn”, met respectievelijk Brunello en Vino Nobile. Maar ook in de minder bekende gebieden – Carmignano bijvoorbeeld – maakt men grootse wijnen. Ook het Chianti gebied is weer helemaal terug van weggeweest. Kleine, serieuze producenten werken op de hooggelegen hellingen van Radda, met als resultaat ongeëvenaarde wijnen. Het predicaat “duur en zuur” behoort in Toscana definitief tot het verleden. Al deze wijnen hebben als grote, gemene deler de sangiovesedruif. Solo, maar soms ook bijgestaan door lokale broertjes en zusjes in een blend.

In Carmignano werken ze daarnaast met druivenrassen die verre familie zijn, zoals cabernet sauvignon. Deze uva francesca staat hier al sinds de zeventiende eeuw aangeplant. Wij laten ons voorstaan op producenten die hun sporen ruim hebben verdiend en al jaren tot de absolute top behoren. Verder werken we met een aantal jonge wijnmakers die de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in dit gebied.

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN IL MARRONETO

Gun jezelf spannende wijn uit Italië