PROEFNOTITIE

Blozend sappig fruit, denk aan framboos en aalbes, maar ook geur van tomatenplant en laurier. Floraal en etherisch. In de mond peperig en intens, krachtig fruit, breed en geschakeerd.

I Suoli | Etna rosso “Rilievi” 2018

 53,85

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Type
Alcoholpercentage

I Suoli | Etna rosso “Rilievi” 2018

PROEFNOTITIE

Blozend sappig fruit, denk aan framboos en aalbes, maar ook geur van tomatenplant en laurier. Floraal en etherisch. In de mond peperig en intens, krachtig fruit, breed en geschakeerd.

 53,85

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Type
Alcoholpercentage

 I SUOLI

In 2018 sloegen Guiseppe Russo, zijn goede vriend Dante Pasquale en Emiliano Falsini de handen verder ineen. Ze werkten al jaren samen in de Cantina van Giuseppe, Falsini als enoloog, Dante als rechterhand in de kelder en Russo als de kritische Capo.

Falsini is consulterend enoloog bij een groot aantal cantina’s in Italië. Ook op Sicilië werkt hij met verschillende producenten. Bij Russo is hij vanaf het begin betrokken en de samenwerking is uitgegroeid tot een hechte vriendschap. Emiliano komt oorspronkelijk uit Toscane, maar heeft zijn hart verloren aan de Etna. Hij is inmiddels ook eigenaar van verschillende wijngaarden.

In I Suoli wat, vrij vertaald de bodems of het terroir betekend, brengen ze hun eigen wijngaarden samen in een project dat zich richt op spelen en verdiepen. Het is een onderzoek naar de potentie van de Etna, de verschillende gaarden, maar ook verschillen in fermentatie, oogstmoment en contrades. De contrades of wel gemeente/herkomstplek is vergelijkbaar met de cru’s uit de bourgogne. De wijnen zijn blends van de contrades Pignatone (Emiliano), Calderara (Dante), San Lorenzo (Giuseppe). Ook hebben ze gaarden aangekocht van buiten het DOC gebied Etna waar ze druiven verbouwen die geschikt zijn voor de productie van Spumantes.

De eerste wijnen zijn al zeer veelbelovend en we zijn onder de indruk van dit nieuwe Etna project van dit drietal.  De Etna is  een van onze absolute lievelingsterroirs waar we nog heel veel van gaan horen de komende jaren.

SICILIË

Sicilië is het het eiland dat een schop lijkt te krijgen van de laars van Italië. Het eiland heeft een zeer rijke geschiedenis en heeft vele veldslagen en overheersers gekend: Grieken, Gothen en Arabieren hebben allemaal kortere of langere tijd geheerst op het eiland. En bijna allemaal hebben ze hun sporen nagelaten in kunst, architectuur, irrigatiesystemen en in de keuken.

Sicilië is altijd bekend geweest om zijn vruchtbare gronden en geschiktheid voor het verbouwen van allerhande gewassen. Er wordt wel gezegd dat de wijnbouw in Italië vanuit Sicilië is ontstaan. In het oosten van het eiland ligt de Val Dèmone, rond de stad Catania, deze wordt gedomineerd door de actieve vulkaan de Etna. Op de hellingen van deze vulkaan staan de wijngaarden in het zwarte vulkanisch zand. In Het zuid-westen van het eiland in de Val di Noto, rondom de stad Vittoria.

Daar vind je in de zandbodems de eerste DOCG wijn van het eiland de Cerasuolo di Vittoria. In de punt van het oosten ligt de Val di Mazara. Rondom de steden Palermo, Marsala en Agrigento en het eilandje Pantelleria.

Lees meer over Sicilië

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN I SUOLI

Gun jezelf spannende wijn uit Italië