2015
De Vigna Rionda 2015 is een prachtige en elegante wijn, vooral gezien dit pas de tweede oogst is van deze jonge wijnstokken. Sensueel en groots, met opvallende transparantie. Porro’s Vigna Rionda 2015 vangt veel van de verfijnde, sensuele kwaliteiten die Barolo’s van deze locatie door de jaren heen zo populair hebben gemaakt. Als de 2015 al zo goed is, kan ik me alleen maar voorstellen waar de wijn naartoe kan gaan in de beste jaren en zodra de wijnstokken wat ouder zijn. In vergelijking met de andere Barolo’s in deze lijn heeft de Vigna Rionda een volledig uniek textuurgevoel. Maar dat is precies wat deze locatie zo uniek maakt.
2016
In het grootse jaar 2016 is de Vigna Rionda van Giudo Porro verfijnd, elegant en gepolijst. Zijdezachte structuur en transparant in het glas. De 2016 is genuanceerd en gedetailleerd, nergens schreeuwerig of masculien. Daarmee raakt de Vigna Rionda precies de kern die Rionda zo onderscheidend maakt. Klassiek jaar dat nu al heel mooi op dronk is maar ook nog vele jaren door kan ontwikkelen en aan diepte zal winnen.
2018
De Vigna Rionda 2018 is een buitengewone wijn uit een wat onderbelicht jaar. Voor ons zijn de 2018’s in Barolo op dit moment de soepelste en meeste gulle, open wijnen. Voor Vigna Rionda is dat niet anders. Klassieke Rionda-aroma’s geven deze middelzware, sappige Barolo een grote verleidingskracht. Zijdezachte tannines geven een intelligente charme aan de wijn. 2018 is bij uitstek een kalm jaar, de wijn zal zich de komende jaren nog verder openen en steeds meer laten zien dat de Vigna Rionda gaard de capo di tutti capi is. Nu drinken of nog een paar jaartjes laten liggen, als dat lukt.
GUIDO PORRO
Sommige mensen regeren in stilte. In hun eigen hoekje van een regio maken ze onverstoorbaar hun wijnen. Hoog gewaardeerd door hun collega’s, maar voor de buitenwereld onbekend. De familie Porro is zo’n producent. Al zes generatie verbouwen ze druiven in Serralunga in Piemonte. Sinds de jaren 70 bottelen ze zelf hun wijnen. Ze zijn deel van de wijngaard, familie van elkaar. Nebbiolo, barbera en dolcetto zitten in hun DNA.
De kleine opbrengst van zo’n 25.000 flessen is sneller uitverkocht dan de kaartjes voor Lowlands. Er is voor Guido dus ook eigenlijk geen reden om op zoek te gaan naar meer bekendheid. Gelukkig kregen we een vinger tussen de deur. Sterker nog, de deur stond gewoon open. Guido en zijn vrouw zijn zeer hartelijke mensen en verwelkomen al hun bezoek met evenveel enthousiasme. Eenzelfde enthousiasme voel je als je de wijnen proeft.
Lees meer over het wijnhuis Guido Porro
PIËMONTE
In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.
Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte