Gemaakt door de druiven te drogen aan de stok in de wijngaard ens in december te oogsten. De verduzzodruif heeft een hele dikke schil en is dus niet gevoelig voor botritis. Na de oogst wordt de wijn vergiste en 18 maanden op hout gerijpt. Ingetogen neus tonen van abrikoos en caramel. Frisse zuren en fijne tanninestuctuur. Geweldig bij roodschimmelkazen, gorgonzola of desserts met noten.
FRIULI
De regio Friuli ligt aan de oostkant van Noord-Italië, tegen de Sloveense grens aan. Die Slavische buurman zien hier we terug in veel plaats- en persoonsnamen. In de gemeente Gorizia liggen de wijngebieden Isonzo en – het iets heuvelachtigere – Collio. De Julische Alpen beschermen dit gebied tegen koude lucht uit het noorden en het oosten.
De nabijheid van de Adriatische zee zorgt juist weer voor temperatuursmatiging. Vooral de bodems zijn hier bijzonder, in de heuvels van Collio liggen de oudste bodems van de regio. Deze bestaan uit kalkrijke mergel die ze hier flysch di cormons noemen. Dit bodemtype geeft zeer volle, rijke en krachtige witte wijnen. Isonzo ligt lager in Friuli, tussen de Collio en de Adriatische zee. Friuliaanse wijnen staan bekend om hun breedte, complexiteit en elegantie.
Lees alles over de regio Friuli