Een ware “trouvaille” uit het ruige Umbrië: De Spoletino van de gebroeders Pardi. ze gebruiken de beste stokken van de bescheiden en onbekende druif “Trebbiano Spoletino” en laten de most 8 maanden op de lie rijpen voordat ze nog 9 maanden op fles rijpt. Het resultaat is een zeer verrassende en complete wijn waar alles in zit: In de neus wulps geel fruit, witte truffel, zilte kruiden en roest. In de mond rijk en breed met een krachtige mineraliteit die als een ijzeren zwaard door uw eten heen zal snijden. Groots!
Proefnotitie De Grote Hamersma
“Trebbiano. Kent zo veel verschijningsvormen in Italië dat ze daar de tel zijn kwijtgeraakt en ook niemand meer precies weet wie en welke trebbiano nu precies familie is van welke trebbiano. Nu is het in de meeste gevallen ook nauwelijks de moeite van het uitspitten van de stamboom waard. De meeste trebbiano wordt gebruikt om oersaai wit te maken. Supermarktflut met een Luzac-instelling.
Maar daar is die uitzondering dan weer. Zo zijn daar de broertje Pardi Cantina druk doende met de niet al te lang geleden ter plekke herontdekte en gereanimeerde trebbiano-variant, de spoletino, zeer opvallend wit te maken. Witte bloesem, witlofbitters, witte peper, witte strepen in grijze luchten, jasmijn, witte vruchtjes, witte truffel, en sappige, smakken veroorzakende afdronk.”