PROEFNOTITIE

Een ware “trouvaille” uit het ruige Umbrië: De Spoletino van de gebroeders Pardi. ze gebruiken de beste stokken van de bescheiden en onbekende druif “Trebbiano Spoletino” en laten de most 8 maanden op de lie rijpen voordat ze nog 9 maanden op fles rijpt. Het resultaat is een zeer verrassende en complete wijn waar alles in zit: In de neus wulps geel fruit, witte truffel, zilte kruiden en roest. In de mond rijk en breed met een krachtige mineraliteit die als een ijzeren zwaard door uw eten heen zal snijden. Groots!

Proefnotitie De Grote Hamersma

“Trebbiano. Kent zo veel verschijningsvormen in Italië dat ze daar de tel zijn kwijtgeraakt en ook niemand meer precies weet wie en welke trebbiano nu precies familie is van welke trebbiano. Nu is het in de meeste gevallen ook nauwelijks de moeite van het uitspitten van de stamboom waard. De meeste trebbiano wordt gebruikt om oersaai wit te maken. Supermarktflut met een Luzac-instelling.

Maar daar is die uitzondering dan weer. Zo zijn daar de broertje Pardi Cantina druk doende met de niet al te lang geleden ter plekke herontdekte en gereanimeerde trebbiano-variant, de spoletino, zeer opvallend wit te maken. Witte bloesem, witlofbitters, witte peper, witte strepen in grijze luchten, jasmijn, witte vruchtjes, witte truffel, en sappige, smakken veroorzakende afdronk.”

Fratelli Pardi | Spoletino 2020

 22,85

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Type
Volume
Alcoholpercentage
Onderscheiding

Fratelli Pardi | Spoletino 2020

PROEFNOTITIE

Een ware “trouvaille” uit het ruige Umbrië: De Spoletino van de gebroeders Pardi. ze gebruiken de beste stokken van de bescheiden en onbekende druif “Trebbiano Spoletino” en laten de most 8 maanden op de lie rijpen voordat ze nog 9 maanden op fles rijpt. Het resultaat is een zeer verrassende en complete wijn waar alles in zit: In de neus wulps geel fruit, witte truffel, zilte kruiden en roest. In de mond rijk en breed met een krachtige mineraliteit die als een ijzeren zwaard door uw eten heen zal snijden. Groots!

Proefnotitie De Grote Hamersma

“Trebbiano. Kent zo veel verschijningsvormen in Italië dat ze daar de tel zijn kwijtgeraakt en ook niemand meer precies weet wie en welke trebbiano nu precies familie is van welke trebbiano. Nu is het in de meeste gevallen ook nauwelijks de moeite van het uitspitten van de stamboom waard. De meeste trebbiano wordt gebruikt om oersaai wit te maken. Supermarktflut met een Luzac-instelling.

Maar daar is die uitzondering dan weer. Zo zijn daar de broertje Pardi Cantina druk doende met de niet al te lang geleden ter plekke herontdekte en gereanimeerde trebbiano-variant, de spoletino, zeer opvallend wit te maken. Witte bloesem, witlofbitters, witte peper, witte strepen in grijze luchten, jasmijn, witte vruchtjes, witte truffel, en sappige, smakken veroorzakende afdronk.”

 22,85

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Type
Volume
Alcoholpercentage
Onderscheiding

FRATELLI PARDI

Ik ontmoette wijnmaker Albertino Pardi een paar jaar geleden via Rob Verkerk. Rob is de oorspronkelijke oprichter van Verkerk Wijnimport van waaruit ik Sprezzatura ben gestart. Albertino Pardi, een bescheiden en zeer vriendelijke man, liet ons zijn wijnen proeven.

Wijnen uit het hart van Italië: Umbrië. Een regio die we al lang een plek in ons assortiment wilden geven, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak zijn de witte wijnen uit deze regio plomp of vlak en zijn de rode grof en hard. Zo niet bij Fratelli Pardi.

Ze zoeken hier juist naar de expressie van het druivenras en naar frisheid in de wijn. Voor het rood beseffen ze bijvoorbeeld dat de tannines van de Sagrantino (vroeger ook wel als Sacrantino geschreven) zeer voorzichtig behandeld moeten worden. Dus gebruiken ze kort schilcontact en laten ze de wijnen lang rijpen, onder andere in houten vaten. Voor hun witte wijnen gebruiken ze de lokale druivenrassen: Grechetto en Trebbiano Spoletino.

Lees meer over het wijnhuis Fratelli Pardi

UMBRIA

Umbria, het land van Franciscus van Assisi. Het is een regio met groene, zacht glooiende heuvels, vooral begroeid met wijn- en olijfgaarden. Eigenlijk is het gebied een ruigere versie van het platgelopen Toscana. De bekendste rode druivensoort waar ze in Umbria mee werken is sagrantino: vol, krachtig fruit met enorm veel extract. Voor het wit schittert de recent ontdekte Trebbiano Spoletino.

MEER WIJNEN VAN FRATELLI PARDI

Gun jezelf spannende wijn uit Italië