PROEFNOTITIE

De grootvader van de gebroeders Pardi maakte al een (zoete) Sagrantino die hij Sacrantino noemde. Deze wijn is een hommage aan hem. Hij is gemaakt van de cru Pietrauta, een wijngaard die op 280 meter boven de zeespiegel ligt, boven het plaatsje Montefalco.

Vergisting en malolactische fermentatie vinden plaats op staal, dan rijpt de wijn nog 18 maanden op barrique en daarna 12-16 maanden op staal. De wijn is maar kort in contact geweest met de schillen, een dag of acht, om zo de heftige tannines niet te veel invloed te geven. De strenge selectie van het fruit zorgt voor een wijn met veel diepte en kracht. Sagrantino is natuurlijk een van de machtigste druiven van Italië, maar de Pardis hebben een prachtige balans gevonden. Op en top Sagrantino en toch is deze nog jonge 2014 al prima te drinken. Wel moet er absoluut iets bij gegeten worden. Eet smakelijk!

  1. Home
  2. Winkel
  3. Alle Wijnen
  4. Fratelli Pardi | Montefalco Sagrantino “Sacrantino” 2015

Fratelli Pardi | Montefalco Sagrantino “Sacrantino” 2015

 43,70

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage
  1. Home
  2. Winkel
  3. Alle Wijnen
  4. Fratelli Pardi | Montefalco Sagrantino “Sacrantino” 2015

Fratelli Pardi | Montefalco Sagrantino “Sacrantino” 2015

PROEFNOTITIE

De grootvader van de gebroeders Pardi maakte al een (zoete) Sagrantino die hij Sacrantino noemde. Deze wijn is een hommage aan hem. Hij is gemaakt van de cru Pietrauta, een wijngaard die op 280 meter boven de zeespiegel ligt, boven het plaatsje Montefalco.

Vergisting en malolactische fermentatie vinden plaats op staal, dan rijpt de wijn nog 18 maanden op barrique en daarna 12-16 maanden op staal. De wijn is maar kort in contact geweest met de schillen, een dag of acht, om zo de heftige tannines niet te veel invloed te geven. De strenge selectie van het fruit zorgt voor een wijn met veel diepte en kracht. Sagrantino is natuurlijk een van de machtigste druiven van Italië, maar de Pardis hebben een prachtige balans gevonden. Op en top Sagrantino en toch is deze nog jonge 2014 al prima te drinken. Wel moet er absoluut iets bij gegeten worden. Eet smakelijk!

 43,70

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

FRATELLI PARDI

Ik ontmoette wijnmaker Albertino Pardi een paar jaar geleden via Rob Verkerk. Rob is de oorspronkelijke oprichter van Verkerk Wijnimport van waaruit ik Sprezzatura ben gestart. Albertino Pardi, een bescheiden en zeer vriendelijke man, liet ons zijn wijnen proeven.

Wijnen uit het hart van Italië: Umbrië. Een regio die we al lang een plek in ons assortiment wilden geven, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak zijn de witte wijnen uit deze regio plomp of vlak en zijn de rode grof en hard. Zo niet bij Fratelli Pardi.

Ze zoeken hier juist naar de expressie van het druivenras en naar frisheid in de wijn. Voor het rood beseffen ze bijvoorbeeld dat de tannines van de Sagrantino (vroeger ook wel als Sacrantino geschreven) zeer voorzichtig behandeld moeten worden. Dus gebruiken ze kort schilcontact en laten ze de wijnen lang rijpen, onder andere in houten vaten. Voor hun witte wijnen gebruiken ze de lokale druivenrassen: Grechetto en Trebbiano Spoletino.

Lees meer over het wijnhuis Fratelli Pardi

UMBRIA

Umbria, het land van Franciscus van Assisi. Het is een regio met groene, zacht glooiende heuvels, vooral begroeid met wijn- en olijfgaarden. Eigenlijk is het gebied een ruigere versie van het platgelopen Toscana. De bekendste rode druivensoort waar ze in Umbria mee werken is sagrantino: vol, krachtig fruit met enorm veel extract. Voor het wit schittert de recent ontdekte Trebbiano Spoletino.

MEER WIJNEN VAN FRATELLI PARDI

Gun jezelf spannende wijn uit Italië