Prosecco met het karakter van een echte aperitiefwijn. Friszure appel en citrus met gulle romige mousse.
BORTOLIN
De familie Bortolin heeft zijn ziel en zaligheid aan de proseccodruif verpand. Reeds sinds de 16e eeuw maakt de Bortolins wijn in de heuvels 150 km ten oosten van het Gardameer. Hun druivenstokken staan aangeplant in de gemeente Valdobbiadene, in de buurt van (en ook op de beroemde Cartizzeheuvel). Na de oogst worden de druiven gevinifiëerd en op enkele graden boven Celsius fris en vers gehouden. Tot het moment dat de tank klaar is om gespumantiseerd te worden.
Fratelli Bortolin begrijpt maar al te goed dat Proseccowijn het vooral van de kwaliteit van het fruit moet hebben. Nabewerking met hout en dergelijke is hier niet van toepassing, daarom werken ze het hele jaar door aan verse bottelingen. Deze familie gelooft dat prosecco spumante moet zijn (i.p.v. frizzante). Dus met dezelfde koolzuurdruk als Champagne. De wijn krijgt zijn tweede gisting in een autoclaaf een grote afgesloten tank waaruit het koolzuur niet kan ontsnappen en dus in de wijn blijft zitten. Deze tweede gisting duurt drie maanden zodat de prosecco maximale expressie kan krijgen.
VENETO
De wijnregio Veneto, gelegen in Noord Italië, tussen het Gardameer en de Adriatische zee kan je grofweg in vier stukken verdelen. Op de uitlopers van de Alpen, waar het nog relatief koel is ligt de Soave regio, beroemd om zijn witte wijnen gemaakt van voornamelijk Garganega. Noord-Oostelijk daarvan, in de heuvels bij Valdobbiadene ligt het prosecco gebied waar de spumante wijnen vandaan komen. Waar de uitlopers van de Alpen overgaan in de Po-vlakte vind je voornamelijk rode wijnen in het Valpolicella gebied. En dan zijn er nog twee heuvelgebieden die oprijzen uit de Po-vlakte. De Colli Berici en de Colli Euganei.
Lees nu alles over de uiteenlopende gebieden van Veneto