PROEFNOTITIE

Met hun basis Barolo maken de broers Alessandria een statement over Italiaanse wijn in het algemeen en Barolo in het bijzonder. Daar zitten zuren en tannine in. Dat hoort zo. Maar wat een balans met rijp fruit en sappige lekkere smaken. Dat kunnen alleen de besten.

Download Fiche Technique

Fratelli Alessandria | Barolo 2018

 51,20

Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Onderscheiding

Uitverkocht

Fratelli Alessandria | Barolo 2018

PROEFNOTITIE

Met hun basis Barolo maken de broers Alessandria een statement over Italiaanse wijn in het algemeen en Barolo in het bijzonder. Daar zitten zuren en tannine in. Dat hoort zo. Maar wat een balans met rijp fruit en sappige lekkere smaken. Dat kunnen alleen de besten.

Download Fiche Technique

 51,20

Uitverkocht

SPECIFICATIES

Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Onderscheiding

FRATELLI ALESSANDRIA

In 2009 ontmoetten we de familie Alessandria voor het eerst. We waren op zoek naar de nieuwe generatie Barolo producenten. En vonden bij Fratelli Alessandria precies wat we zochten. Fratelli Alessandria is van de oude stempel. In hun statige familieboerderij in Verduno  maken ze wijn volgens ouderwetse signatuur.

De kelders staan vol met betonnen fermentatiekuipen en foeders (grote vaten) van Sloveens eiken en Frans eiken. Minimale houtinvloed dus, dit om de maximale expressie van hun wijngaarden tot uiting te laten komen.

Het werk in de kelder is gericht op minimale interventie, de fermentatie is spontaan de wijn wordt niet geklaard of gefilterd. In de wijngaarden is wel veel veranderd. Er vind een strenge selectie an het fruit plaats en er wordt alles aan gedaan het fruit perfect rijp te oogsten.

Fratelli Alessandria hebben een aantal wijngaarden rondom Verduno, hier komen de lichte en elegante Brolo’s vandaan.

Lees meer over het wijnhuis Fratelli Alessandria

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN FRATELLI ALESSANDRIA

Gun jezelf spannende wijn uit Italië