PROEFNOTITIE

Vespolina is een relatief onbekend druifje dat vooral in Noord-Piemonte en Lombardije staat aangeplant. Vanwege haar opstandige karakter verdwijnt ze meestal in een blend met Nebbiolo en Bonarda. Francesco Brigatti heeft echter haar vertrouwen gewonnen en weet van Vespolina een prachtige “benchmark” wijn te maken. Het heldere paarse sap knalt van de zwarte peper, majoraan en rode bessen. Frisse zuren en krijtige tannines geven een fijne structuur met lekker wat grip en lengte. Ook heerlijk om licht gekoeld te drinken!

Francesco Brigatti | Vespolina “Maria” 2021

 18,25

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

Francesco Brigatti | Vespolina “Maria” 2021

PROEFNOTITIE

Vespolina is een relatief onbekend druifje dat vooral in Noord-Piemonte en Lombardije staat aangeplant. Vanwege haar opstandige karakter verdwijnt ze meestal in een blend met Nebbiolo en Bonarda. Francesco Brigatti heeft echter haar vertrouwen gewonnen en weet van Vespolina een prachtige “benchmark” wijn te maken. Het heldere paarse sap knalt van de zwarte peper, majoraan en rode bessen. Frisse zuren en krijtige tannines geven een fijne structuur met lekker wat grip en lengte. Ook heerlijk om licht gekoeld te drinken!

 18,25

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

FRANCESCO BRIGATTI

Iets ten zuiden van het Lago Maggiore in het noorden van Piemonte ligt het dorpje Suno. Daar vinden we Francesco Brigatti, derde generatie wijnmaker op dit piepkleine domein. Zijn opa startte het domein in 1920, hij verbouwde graan, maar wilde ook wat wijngaarden. Hij plantte op verschillende Mötzs (heuvels) zijn wijngaarden aan. Hier vind je een heel andere bodem samenstelling dan in het zuiden van Piemonte. De bodems hebben een lage PH-waarde en bevatten klei. Ook is de temperatuur hier lager dan in het zuiden en de wijnen hebben dan ook verfijnde zuren, zachtere tannines en wat minder alcohol. Francesco heeft voor wit Erbaluce aangeplant, iets wat hier eigenlijk niet onder de DOC valt. Ook staat er Barbera, Nebbiolo en lokale onbekendheid Vespolina. De laatste vind je meestal alleen in blends terug, maar Francesco bottelt hier een heerlijke, pure versie van.

De wijnbouw vindt plaats met minimale interventie en zonder gebruik van pesticiden, de fermentaties in de kelder zijn spontaan, maar wel met een pied de cuve.

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN FRANCESCO BRIGATTI

Gun jezelf spannende wijn uit Italië