De Ghemme is het vlaggenschip van Brigatti. En ze slaat in als de bliksem. In de aanzet een loepzuivere en elegante ouverture met veel knisperend fruit, bloedsinaasappel en terracotta, later volgt het gedonder met een grommende structuur en nagalmende tannines. Een prachtige balans in deze imponerende wijn.
PIËMONTE
In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.
Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte
NEBBIOLO
Nebbiolo is de koning van de Italiaanse druiven. Maar wordt ook als een van de zes belangrijkste druivenrassen van de wereld gezien voor het maken van grootse bewaarwijnen. Het is de druif waar Barolo en Barbaresco van gemaakt worden. Maar ook elders in Italie zoals in Lessona, Gattinara, Ghemme en Valtelina worden er geweldige wijnen van gemaakt. Nebbiolo lijkt een van de oudste Italiaanse druivenrassen te zijn want reeds Plinius de Oudere schreef in de eerste eeuw na Christus over Nubiola. Maar ook in de eeuwen daarna wordt er veelvuldig gerept over dit ras.
Nebbiolo lijkt een verbastering van het Italiaanse woord mist (nebbia) te zijn. Laat in het seizoen hangt er veelvuldig een dikke mist in de wijngaarden van Piemonte. Daar zijn late rijping staan de wijngaarden dus vaak in de mist. Net als de Pinot noir is de nebbiolo zeer terroir gevoelig en is hij de perfecte spiegel van het bodem waar hij op groeit. Daarom zie je Nebbiolo niet heel wijdverbreid aanplant staan. Tegenwoordig vind je hem wel ook internationaal aangeplant staan, maar daar geeft hij niet de expressie die hij in Italie heeft.
Lees nu alles over Nebbiolo