PROEFNOTITIE

Koele en lichtvoetige stijl Nebbiolo uit het noorden van Piemonte. Klein rood fruit zoals frambozen en aalbessen in de neus met een verleidelijke zweem van rozen en terracotta. In de aanzet energiek en zacht rood bessensap dat doet watertanden, maar geleidelijk komt daar toch nog een serieuze structuur die je mag verwachten van een goede Nebbiolo. We zijn dolblij met deze nieuwe aanwinst uit de heuvels van Novaresi!

Francesco Brigatti | “Mötfrei” Nebbiolo 2019

 23,60

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

Uitverkocht

Francesco Brigatti | “Mötfrei” Nebbiolo 2019

PROEFNOTITIE

Koele en lichtvoetige stijl Nebbiolo uit het noorden van Piemonte. Klein rood fruit zoals frambozen en aalbessen in de neus met een verleidelijke zweem van rozen en terracotta. In de aanzet energiek en zacht rood bessensap dat doet watertanden, maar geleidelijk komt daar toch nog een serieuze structuur die je mag verwachten van een goede Nebbiolo. We zijn dolblij met deze nieuwe aanwinst uit de heuvels van Novaresi!

 23,60

Uitverkocht

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

NEBBIOLO

Nebbiolo is de koning van de Italiaanse druiven. Maar wordt ook als een van de zes belangrijkste druivenrassen van de wereld gezien voor het maken van grootse bewaarwijnen. Het is de druif waar Barolo en Barbaresco van gemaakt worden.  Maar ook elders in Italie zoals in Lessona, Gattinara, Ghemme en Valtelina worden er geweldige wijnen van gemaakt. Nebbiolo lijkt een van de oudste Italiaanse druivenrassen te zijn want reeds Plinius de Oudere schreef in de eerste eeuw na Christus over Nubiola. Maar ook in de eeuwen daarna wordt er veelvuldig gerept over dit ras.

Nebbiolo lijkt een verbastering van het Italiaanse woord mist (nebbia) te zijn. Laat in het seizoen hangt er veelvuldig een dikke mist in de wijngaarden van Piemonte. Daar zijn late rijping staan de wijngaarden dus vaak in de mist.  Net als de Pinot noir is de nebbiolo zeer terroir gevoelig en is hij de perfecte spiegel van het bodem waar hij op groeit. Daarom zie je Nebbiolo niet heel wijdverbreid aanplant staan. Tegenwoordig vind je hem wel ook internationaal aangeplant staan, maar daar geeft hij niet de expressie die hij in Italie heeft.

Lees nu alles over Nebbiolo

EEN SELECTIE AAN WIJNEN, GEMAAKT VAN NEBBIOLO

Gun jezelf spannende wijn uit Italië