PROEFNOTITIE

De “Selvalunga” van Brigatti deed ons hart een sprongetje maken. Francesco heeft in de heuvels van Novara in Noord Piemonte meerdere obscure druivenrassen staan, maar deze wijn gemaakt van Uva Rara doet zijn naam werkelijk eer aan. Denk aan een een soort liefdeskind van Gamay en Nebbiolo: Opgewekt sap met helder fruit met daarachter een fijne tanninestructuur die zachtjes terugbijt. Schoon en puur natuur.

Francesco Brigatti | Colline Novaresi Uva Rara”Selvalunga” 2020

 17,95

Wijnproducent
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

Francesco Brigatti | Colline Novaresi Uva Rara”Selvalunga” 2020

PROEFNOTITIE

De “Selvalunga” van Brigatti deed ons hart een sprongetje maken. Francesco heeft in de heuvels van Novara in Noord Piemonte meerdere obscure druivenrassen staan, maar deze wijn gemaakt van Uva Rara doet zijn naam werkelijk eer aan. Denk aan een een soort liefdeskind van Gamay en Nebbiolo: Opgewekt sap met helder fruit met daarachter een fijne tanninestructuur die zachtjes terugbijt. Schoon en puur natuur.

 17,95

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

FRANCESCO BRIGATTI

Iets ten zuiden van het Lago Maggiore in het noorden van Piemonte ligt het dorpje Suno. Daar vinden we Francesco Brigatti, derde generatie wijnmaker op dit piepkleine domein. Zijn opa startte het domein in 1920, hij verbouwde graan, maar wilde ook wat wijngaarden. Hij plantte op verschillende Mötzs (heuvels) zijn wijngaarden aan. Hier vind je een heel andere bodem samenstelling dan in het zuiden van Piemonte. De bodems hebben een lage PH-waarde en bevatten klei. Ook is de temperatuur hier lager dan in het zuiden en de wijnen hebben dan ook verfijnde zuren, zachtere tannines en wat minder alcohol. Francesco heeft voor wit Erbaluce aangeplant, iets wat hier eigenlijk niet onder de DOC valt. Ook staat er Barbera, Nebbiolo en lokale onbekendheid Vespolina. De laatste vind je meestal alleen in blends terug, maar Francesco bottelt hier een heerlijke, pure versie van.

De wijnbouw vindt plaats met minimale interventie en zonder gebruik van pesticiden, de fermentaties in de kelder zijn spontaan, maar wel met een pied de cuve.

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN FRANCESCO BRIGATTI

Gun jezelf spannende wijn uit Italië