PROEFNOTITIE

Deze kraakheldere Noord Piemontees combineert gezond sap met een elegante en serieuze structuur. De most gaat 20 maanden op grote houten vaten. De eerste 80 dagen wordt de “hoed” van de schillen ondergedompeld waardoor aanvankelijk extra extractie plaatsvindt. Halverwege dit proces echter, binden de vaste stoffen in de most zich weer aan elkaar en ontwikkelt zich een ongekende, natuurlijke elegantie. Nebbiolo vormt het raamwerk, de 15% van de plaatselijke sterren Vespolina en Uva Rara geven extra peperigheid en sappig plezier.

Francesco Brigatti | Colline Novaresi Nebbiolo “Mötziflon” 2018

 23,60

Wijnproducent
Wijnregio
Druivenras,
Type
Volume
Alcoholpercentage

Francesco Brigatti | Colline Novaresi Nebbiolo “Mötziflon” 2018

PROEFNOTITIE

Deze kraakheldere Noord Piemontees combineert gezond sap met een elegante en serieuze structuur. De most gaat 20 maanden op grote houten vaten. De eerste 80 dagen wordt de “hoed” van de schillen ondergedompeld waardoor aanvankelijk extra extractie plaatsvindt. Halverwege dit proces echter, binden de vaste stoffen in de most zich weer aan elkaar en ontwikkelt zich een ongekende, natuurlijke elegantie. Nebbiolo vormt het raamwerk, de 15% van de plaatselijke sterren Vespolina en Uva Rara geven extra peperigheid en sappig plezier.

 23,60

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Wijnregio
Druivenras,
Type
Volume
Alcoholpercentage

FRANCESCO BRIGATTI

Iets ten zuiden van het Lago Maggiore in het noorden van Piemonte ligt het dorpje Suno. Daar vinden we Francesco Brigatti, derde generatie wijnmaker op dit piepkleine domein. Zijn opa startte het domein in 1920, hij verbouwde graan, maar wilde ook wat wijngaarden. Hij plantte op verschillende Mötzs (heuvels) zijn wijngaarden aan. Hier vind je een heel andere bodem samenstelling dan in het zuiden van Piemonte. De bodems hebben een lage PH-waarde en bevatten klei. Ook is de temperatuur hier lager dan in het zuiden en de wijnen hebben dan ook verfijnde zuren, zachtere tannines en wat minder alcohol. Francesco heeft voor wit Erbaluce aangeplant, iets wat hier eigenlijk niet onder de DOC valt. Ook staat er Barbera, Nebbiolo en lokale onbekendheid Vespolina. De laatste vind je meestal alleen in blends terug, maar Francesco bottelt hier een heerlijke, pure versie van.

De wijnbouw vindt plaats met minimale interventie en zonder gebruik van pesticiden, de fermentaties in de kelder zijn spontaan, maar wel met een pied de cuve.

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN FRANCESCO BRIGATTI

Gun jezelf spannende wijn uit Italië