PROEFNOTITIE

Ferraris | Ruche di Castagnole Monferrato “Clasic” 2022

 18,60

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

Ferraris | Ruche di Castagnole Monferrato “Clasic” 2022

PROEFNOTITIE

 18,60

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

FERRARIS

Luca is Mister Ruché (spreek uit: rukee). Hij is totaal verslingerd aan deze druif. In 2001 nam hij het domein van zijn opa over en begon hij het bedrijf te herstructureren. Vroeger werden alle druiven verkocht nu produceren ze alle flessen zelf. Castagnone Monferrato is bekend van de Ruché druif. Het verhaal gaat dat de dorpspastoor Don Giacomo Cauda de eerste was die de Ruché apart vinifieerden, omdat hij vond dat het ras een hele bijzondere expressie had. Hij was het dus ook die als eerste Ruché als mone cepage bottelde. Hiervoor werd de druif alleen gebruikt om bij te blenden.

De opa van Luca vergaarde zijn fortuin in Amerika als goudzoeker. Dat stelde hem in staat om het domein in Italië te kopen en druiven te verbouwen. In die tijd stonden er verschillende rassen aangeplant, onder Luca’s bewindt is bijna de hele productie Ruché geworden. In 2009 werd een nieuwe cantina gebouwd buiten het dorp. De oude cantina was te klein geworden en te moeilijk bereikbaar, tegenwoordig is het een prachtig wijnmuseum. Fe neiuwe cantina zorgt ervoor dat de druiven nog beter behandelt kunnen worden.

Ruché is een aromatisch rood ras met een zeer verfijnde neus die in de verte wel doet denken aan Lacrima di Moro d’Alba. Om het delicate boeket te kunnen beschermen ontwikkelde Luca een methode van roto-fermentatie. Na de oost en het ontstelen gaat de wijnen in fermentatie tanks waar een soort Schoepen in zitten die draaien 1 keer per 24 uur rond, daarmee worden de schillen op een hele zachte manier door de fermenterende wijn heen bewogen. Dit extraheert op hele zachte wijze de aroma’s uit de schillen. Daarna gaat de wijn op grote houten vaten om te rijpen.

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN HET WIJNDOMEIN FERRARIS

Gun jezelf spannende wijn uit Italië