Latere oogst Sangiovese uit de Pievi wijngaard. Fermentatie in open vaten van 3000 liter, 30 dagen maceratie met 25% hele trossen. Rijping op gebruikt barrique. Sangiovese van zijn schoonste kant, zout, structuur, elegant, lengte en knallend van de energie.
FABIO MOTTA
Bolgheri ligt aan de kust van Toscane, de bodem bestaat er uit ijzerhoudend zand en klei. Het is een regio waar ik al tien jaar op zoek ben naar een producent die bij me past. De wijnen worden hier gemaakt van internationale rassen zoals Merlot, Cabernet en Syrah.
Wijnen die ik vaak overdreven veel hout vond hebben en veel te jammig. Dit was echter niet het geval bij Fabio Motta. Fabio leerde de kneepjes van het vak kennen bij Michele Satta, zijn schoonvader. Hij is een autodidact en leerde alles bij trial and error. Hij maakt biodynamische wijn met zeer weinig interventie. Ik proefde zijn wijnen vijf jaar geleden voor het eerst, maar was niet onmiddellijk overtuigd.
Afgelopen Vinitaly kregen we van Mastrojanni de tip om zijn wijnen vooral nog eens te gaan proeven. Deze keer waren het allemaal schoten in de roos. Nog nooit was een bestelling zo snel gemaakt en verscheept naar Nederland. Na het bezoek aan de kelder was mijn kleine allocatie ook onmiddellijk verdeeld onder de aanwezig sommeliers
TOSCANE
Toscane is de bakermat van de schone kunsten in Europa, hier werd de basis gelegd voor de Renaissance. Beroemde kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci trokken Europa na de middeleeuwen uit het duister. Vroeger streden de stadsstaten van Toscanamet elkaar om de macht, nu doen ze dat op het gebied van wijnbouw.
Het lijkt wel alsof elke stad hier beroemde wijnen voortbrengt, met oneindig veel diversiteit. De dorpen Montalcino en Montepulciano wedijveren om de titel “koningin van de wijn”, met respectievelijk Brunello en Vino Nobile. Maar ook in de minder bekende gebieden – Carmignano bijvoorbeeld – maakt men grootse wijnen. Ook het Chianti gebied is weer helemaal terug van weggeweest. Kleine, serieuze producenten werken op de hooggelegen hellingen van Radda, met als resultaat ongeëvenaarde wijnen. Het predicaat “duur en zuur” behoort in Toscana definitief tot het verleden. Al deze wijnen hebben als grote, gemene deler de sangiovesedruif. Solo, maar soms ook bijgestaan door lokale broertjes en zusjes in een blend.
In Carmignano werken ze daarnaast met druivenrassen die verre familie zijn, zoals cabernet sauvignon. Deze uva francesca staat hier al sinds de zeventiende eeuw aangeplant. Wij laten ons voorstaan op producenten die hun sporen ruim hebben verdiend en al jaren tot de absolute top behoren. Verder werken we met een aantal jonge wijnmakers die de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in dit gebied.