PROEFNOTITIE

Brda is het vlaggenschip van Kristian Keber. Hiermee laat Kristian zien hoeveel finesse een oranje wijn kan hebben. De 50% Ribolla Gialla, 40% Friulano en 10% Malvasia die aan de Sloveense kant van de grens aangeplant staan krijgen 15 dagen schilcontact op betonnen cuves. De inheemse gisten transformeren het gezonde fruit in een spatzuivere most die 2 jaar op grote houten vaten de tijd krijgt om te bezinnen. Het resultaat is een onwerkelijke wijn. Marmelade, kamille, dille en saffraan in een heldere, bijna gewichtloze stijl. Verfrissend, delicaat en volstrekt uniek.

Edi Keber | BRDA 2020

 44,55

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Type,
Volume
Alcoholpercentage
Onderscheiding

Edi Keber | BRDA 2020

PROEFNOTITIE

Brda is het vlaggenschip van Kristian Keber. Hiermee laat Kristian zien hoeveel finesse een oranje wijn kan hebben. De 50% Ribolla Gialla, 40% Friulano en 10% Malvasia die aan de Sloveense kant van de grens aangeplant staan krijgen 15 dagen schilcontact op betonnen cuves. De inheemse gisten transformeren het gezonde fruit in een spatzuivere most die 2 jaar op grote houten vaten de tijd krijgt om te bezinnen. Het resultaat is een onwerkelijke wijn. Marmelade, kamille, dille en saffraan in een heldere, bijna gewichtloze stijl. Verfrissend, delicaat en volstrekt uniek.

 44,55

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Type,
Volume
Alcoholpercentage
Onderscheiding

EDI KEBER, DE KONING VAN FRIULI

Edi Keber bewijst sinds jaar en dag dat grote, complexe witte wijn geen houtopvoeding behoeft. Met perfect fruit en betonnen kuipen maakt hij buitengewone, gestructureerde wijnen die tientallen jaren kunnen rijpen.Edi krijgt in de gidsen ieder jaar de hoogste onderscheiding voor zijn witte wijnen.

Tot 2008 maakte hij twee witte wijnen, een van 100% friulano en een Collio blend. Hij besloot echter dat de echte Friulaanse expressie pas tot uiting komt in een blend van verschillende druivensoorten die elk een functie hebben. Dit doen ze ook zo in Bordeaux, maar dan met blauwe druiven. Nu zit al zijn Friulano in zijn Collio blend, samen met Malvasia Istriana en Ribolla Gialla. Deze druiven zorgen respectievelijk voor body, parfum en fraîcheur.

In Friuli noemen ze bodem van de wijngaarden van Keber ponca: arme bodems van zandsteen met ijzer en vulkanische elementen. Dit geeft zijn wijnen mineraliteit en kracht.

Lees alles over het wijnhuis Keber

FRIULI

De regio Friuli ligt aan de oostkant van Noord-Italië, tegen de Sloveense grens aan. Die Slavische buurman zien hier we terug in veel plaats- en persoonsnamen. In de gemeente Gorizia liggen de wijngebieden Isonzo en – het iets heuvelachtigere – Collio. De Julische Alpen beschermen dit gebied tegen koude lucht uit het noorden en het oosten.

De nabijheid van de Adriatische zee zorgt juist weer voor temperatuursmatiging. Vooral de bodems zijn hier bijzonder, in de heuvels van Collio liggen de oudste bodems van de regio. Deze bestaan uit kalkrijke mergel die ze hier flysch di cormons noemen. Dit bodemtype geeft zeer volle, rijke en krachtige witte wijnen. Isonzo ligt lager in Friuli, tussen de Collio en de Adriatische zee. Friuliaanse wijnen staan bekend om hun breedte, complexiteit en elegantie.

Lees alles over de regio Friuli

 

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN EDI KEBER

Gun jezelf spannende wijn uit Italië