PROEFNOTITIE

De Noord Piemontese wijnen gaan steeds meer de plek in nemen van het Barolo gebied qua elegantie en bewaarpotentieel. In de neus kruidige, aards en etherisch. Geur van verse laurier, hooi en balsamico, heel gebalanceerd in de mond, zacht en filmend. De rinse zuren van een koel klassiek jaar, nu nog wat schuw, maar zal mooi opgroeien.

Colombera & Garella | Lessona 2019

 35,75

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras,
Type
Volume

Colombera & Garella | Lessona 2019

PROEFNOTITIE

De Noord Piemontese wijnen gaan steeds meer de plek in nemen van het Barolo gebied qua elegantie en bewaarpotentieel. In de neus kruidige, aards en etherisch. Geur van verse laurier, hooi en balsamico, heel gebalanceerd in de mond, zacht en filmend. De rinse zuren van een koel klassiek jaar, nu nog wat schuw, maar zal mooi opgroeien.

 35,75

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras,
Type
Volume

COLOMBERA E GARELLA

Cristiano Garella kennen we al lang, heel lang. Toen we hem ontmoetten was hij heel jong en had hij net de kelder overgenomen van de keldermeester van Tenute Sella in Noord Piemonte. Hij was al een aantal jaren de rechterhand geweest en stond te popelen om het over te nemen. Hij is geboren en getogen Noord-Piemontees en zeer trots op het gebied en de druivenrassen Nebbiolo, Vespolina en Croatina. Na een wisseling in de directie is hij uiteindelijk met slaande deuren vertrokken. Hij vond dat ze het terroir verkwanselden door ineens Riesling te gaan maken en andere rare beslissingen te nemen.

Het koste hem een aantal jaren om zijn draai weer te vinden. Hij heeft zelfs op de Etna gewerkt bij een producent als adviserend wijnmaker en een hele trits jonge producenten in Noord Piemonte bijgestaan. Uiteindelijk begon hij met zijn goede vriend Giacomo Colombera een wijngoed. De gaarden zijn van Giacomo Colombera en zijn vader die ze in de jaren negentig aanplantten, Cristiano is uiteraard verantwoordelijk voor het werk in de kelder.

Lees meer over het wijnhuis Colombera e Garella

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN COLOMBERA E GARELLA

Gun jezelf spannende wijn uit Italië