PROEFNOTITIE

Dat Barolo geen halve generatie lang meer nodig heeft om enigszins op dronk te komen bewijst Castello di Verduno met deze “instap” Barolo. Kraakhelder aardbeienfruit juicht je toe uit het glas, in de mond zijn de ouderwets statige Barolo’s verder weg dan ooit. Dit vrolijke sap barst van de levensvreugde en energie! Indrukwekkend!

Castello di Verduno | Barolo 2019

 48,70

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

Castello di Verduno | Barolo 2019

PROEFNOTITIE

Dat Barolo geen halve generatie lang meer nodig heeft om enigszins op dronk te komen bewijst Castello di Verduno met deze “instap” Barolo. Kraakhelder aardbeienfruit juicht je toe uit het glas, in de mond zijn de ouderwets statige Barolo’s verder weg dan ooit. Dit vrolijke sap barst van de levensvreugde en energie! Indrukwekkend!

 48,70

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume
Alcoholpercentage

CASTELLO DI VERDUNO

Castello di Verduno is gevestigd in het Noorden van het Barolo gebied in het plaatsje Verduno. Toch maken ze zowel Barolo als Barbaresco. Dat komt door het huwelijk van Gabriella Burlotto en Franco Bianco. De Burlotto familie kocht in 1909 het Castello van het Huis van Savoie, zij maakten hier al wijnen sinds midden 18de eeuw. Franco komt uit een familie die al vier generaties wijn maakt in Barbaresco. Na het huwelijk hebben ze beiden domeinen samengevoegd tot Castello di Verduno. De Barbaresco’s worden nog wel gevinifieerd in de kelder in Barbaresco, anders mag het geen Barbaresco heten.

De flesrijping vind wel plaats in de kelders in Verduno. In 2000 begon de huidige jonge, en zeer getalenteerde wijnmaker, Mario Andrion bij het Castello. Onder zijn leiding is het domein uitgegroeid tot een van de hoofdrolspelers in niet alleen Verduno, maar ook de rest van Piemonte. Wellicht niet qua formaat maar wel qua respect en filosofie.

Lees meer over het wijnhuis Castello di Verduno

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN CASTELLLO DI VERDUNO

Gun jezelf spannende wijn uit Italië